Митрополит Ігор: «Господь більше бажає, щоб ми були щасливими, як люди того самі хочуть!»

17 неділя 2Кр 6,16-7,1; Мт 15,21-28. Собор святого Юрія 20.10.2024.

Господь Бог дуже любить свій народ, якого він покликав до існування, опікується нами, Бог потрібен нам тому, щоб нас зробити щасливими, а він завжди перебуває у радості та щасті! Він хоче мешкати у людях, щоб вчинити їх щасливими, тому закликає, щоб покидати стиль старого та грішного життя? Дехто думає, що у храм потрібно ходити тому, що це необхідно Богові? Це – велика помилка! Богові нічого не потрібно, його не змінимо і йому нічого не дамо!? Господь більше бажає, щоб ми були щасливими, як люди того самі хочуть! Ісус Христос, Син Божий, помер з любові до нас, щоб нас вчинити щасливими у небі! Господь бажає бути нашим добрим Батьком, а ми повинні бути його гідними синами та доньками!

Святий євангелист Матвій описав історію, що сталася з жінкою-хананейкою. Ісус з учнями прямував до Тиру та Сидону. Якась жінка вийшла з околиць й сильно кричала, щоб Ісус змилувався над нею, бо біс мучив її доньку. Господь мовчав, не відзивався. Це дивувало учнів Христових, які уже самі просили, щоб Спаситель допоміг жінці. Він відповів, що «посланий до загиблих овець з дому Ізраїлю». Жінка приблизилася й просила Ісуса, щоб допоміг їй. А Господь відповів їй порівнянням, що не годиться забирати хліба в дітей і давати щенятам. Хананейка не відступала, відповідь Ісуса не засоромила її й не відігнала, вона мужньо стояла при Ісусі, очікуючи допомоги! Жінка відразу зрозуміла мову Ісуса, зорієнтувалася й вказала, що й щенята кормляться окрушинами, що падають зі стола панів. Мовляв, Господи, я не хочу від тебе багато, прошу, зверни увагу на моє прохання, зроби для мене маленьку послугу, на вартість окрушини і це мені вистарчить!?

Присутнім трудно було передбачити глибоку відповідь хананейки, а її наперед знав Ісус Христос! Ніхто із присутніх не очікували почути таких слів жінки?! Їх промовляють люди покірні та глибокої віри! І милостивий та люблячий Бог не встояв проти віри та покори жінки, вислухав її благання, оздоровив дочку, прогнавши демона на віддалі. Ісус Христос промовив дуже похвальні слова, звернувшись до жінки-хананейки: «… О жінко, велика твоя віра: хай буде так, як ти хочеш…» (Мт 15,28).

Молитва жінки була короткою, але промовлена з великою вірою та простотою: «… Господи, Сину Давидів, милосердись наді мною…» та «… Господи, допоможи мені». Бог допоміг жінці, вислухав її прохання ще й похвалив її віру. Стараймося щиро молитися до Господа, він – наш добрий Батько, завжди почує нас й відгукнеться на нашу потребу. Пам’ятаймо й про нашу матір, Марію, ми – її сини та доньки і вона охоче почує нас!

Джерело