Фейк: Зеленський провокує ядерну кризу — шотландське видання The National

  • Автор допису:

Обкладинку газети було відредаговано. В оригіналі на першій шпальті — новина про смерть шотландського політика.

Проросійськими джерелами поширюється фото нібито обкладинки шотландської газети The National із заголовком «Зеленський провокує ядерну кризу» на першій шпальті.

«Чому план перемоги Зеленського становить загрозу ядерній безпеці усього світу?» — буцімто запитує видання. 

Скриншот — Telegram

Однак, насправді видання не випускало такого матеріалу, а обкладинку газети було відредаговано. У своєму офіційному акаунті в X (Twitter) медіа опублікувало, як виглядав випуск The National за 18 жовтня: на першій шпальті не було жодних новин про Володимира Зеленського та Україну загалом. Натомість там йшлося про урочисте прощання з колишнім шотландським прем’єром Алексом Салмондом, який помер від серцевого нападу 12 жовтня. 

Справжня обкладинка The National за 18 жовтня — X (Twitter)

Тема ядерної зброї вчергове активно обговорюється у зв’язку з планом перемоги Володимира Зеленського і його заявою про те, що гарантією безпеки для України могла б бути або ядерна зброя (від якої держава відмовилася у 1996 році), або членство в НАТО. Після низки спекуляцій в медіа президент уточнив, що Україна не розробляє і не планує відновлювати ядерну зброю — його слова були лише аргументом на користь приєднання України до НАТО. Однак Путін уже звинуватив Україну в провокаціях попри те, що саме Росія регулярно використовує ядерний шантаж як інструмент зовнішньої політики. 

Інший російський дезінформаційний наратив на цю тему ми вже спростовували у матеріалі Фейк: Україна не має «ніякого плану перемоги».

Джерело