У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»

У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»

У понеділок, 21 жовтня, у стінах духовної семінарії відбулася конференція на тему «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів», організатором якої стала Івано-Франківська академія Івана Золотоустого та Івано-Франківська духовна семінарія ім. свщмч. Йосафата.

Модератором зустрічі став п. Олег Білоус, проректор з науково-педагогічної роботи академії Івана Золотоустого. Захід розпочався зі спільної молитви, які очолив Єпископ-помічник Стрийської Єпархії Владика Богдан Манишин, керівник Департаменту військового капеланства при Патріаршій курії УГКЦ.

Відтак із привітаннями до учасників конференції звернувся митр. прот. д-р Олег Каськів, ректор академії Івана Золотоустого, який розповів історію про створення та розвиток братства св. влкмч. Дмитрія Солунського Івано-Франківської духовної семінарії, яке і досі активно функціонує, надаючи духовну й матеріальну допомогу українським Воїнам. Крім того, о. Олег побажав семінаристам почерпнути нові знання для прийняття доброго рішення у виборі свого майбутнього служіння, зокрема щодо військового капеланства.

Згодом віцеректор духовної семінарії прот. Василь Михнюк наголосив на важливості молитви, зокрема у часі війни, а пізніше розповів про діяльність семінаристів задля наближення перемоги і миру в Україні та про допомогу Воїнам, плетіння сіток, передачу гуманітарної продукції на фронт, поїздки на Схід України задля духовної та матеріальної підтримки Захисників. Цим віцеректор звернув увагу на те, що віра має бути плідною: «Як тіло без душі мертве, так само й віра без діл мертва» (Як 2:26).

Продовжилася конференція зверненням Владики Богдана Манишина: «Природа капеланства — віддати частину себе, за прикладом святого Мартина. Капелан — це “кип’ятильник”, занурений у крижану воду, який має бути підключеним до Джерела Любові», — наголосив Єпископ. Також Архієрей поставив акцент на любові до цієї благородної справи — духовний супровід військових.

Згодом із доповідями виступили представники Збройних сил України. Вони розповіли про нормативно-правові акти у службі військового капелана й наголосили, що головним завданням капелана є задоволення духовних потреб військових та їх сімей.

Зокрема, до присутніх звернулися: начальник відділу організації діяльності військових капеланів Служби військового капеланства ЗСУ полковник Олександр Бондар; начальник Служби військового капеланства Командування Сил територіальної оборони ЗСУ полковник Володимир Матвійчук; начальник Служби військового капеланства управління оперативного командування «Захід» підполковник Олександр Копаниця; офіцер Служби військового капеланства управління оперативного командування «Захід» лейтенант капеланської служби Андрій Палцан; координатор та представник військових капеланів в Івано-Франківській архиєпархії УГКЦ о. Роман Залеський; заступник начальника Івано-Франківського обласного ТЦК та СП з психологічної підтримки персоналу підполковник Юрій Мухін; військовий капелан 114-ої бригади тактичної авіації, лейтенант капеланської служби о. Володимир Духович; начальник служби зв’язків з громадськістю Івано-Франківського обласного ТЦК та СП старший лейтенант Дмитро Бойканюк.

Також гості ознайомили всіх зацікавлених студентів із можливостями долучення до служби військового капеланства, надали інформацію про структури в релігійних організаціях і в державі, які займаються питаннями військового капеланства, а також обговорили практичні аспекти діяльності військових капеланів в Україні.

Насамкінець семінаристи мали можливість поставити запитання, щоб більше дізнатися про покликання капелана. На завершення Владика Богдан Манишин подякував організаторам та всім, хто взяв участь у конференції.

У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»У стінах ІФДС відбулася конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів»

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело