Видавнича праця просвітян України

У важкий воєнний час просвітяни України продовжують натхненно працювати заради виховання молодих українців. Вони видають книжки та збірки матеріалів, які формують патріотичний світогляд, організовують зустріч з молодими юнаками та дівчатами в інститутах та бібліотеках.

У Полтаві вийшла книжка “Три літа”, вибрана поезія Тараса Шевченка, видання приурочили до 210 річчя з дня народження поета. Вступне слово написав Микола Кульчинський, голова полтавської обласної “Просвіти”, старанням якого цю книжку було видано. Презентували твори Тараса Григоровича у різних міських бібліотеках та біля пам’ятника Шевченку в Полтаві. Юні хлопці і дівчата із зацікавленням слухали розповіді Миколи Кульчинського про творчість Шевченка та про вплив поета на визвольний рух в Україні.

Голова Хмельницької “Просвіти” Віталій Міхаловський повідомляє про заходи, що відбулися у травні до Дня Героїв та Дня перепоховання Тараса Шевченка. Просвітяни організували зустрічі зі студентами Хмельницького Кооперативного Інституту та Хмельницької Гуманітарної-Педагогічної Академії, там презентували книги воїнів-письменників Хмельницької територіальної громади “Герої серед нас”.

Чернівецька “Просвіта” нещодавно видала два томи матеріалів “Ластівка: політ через час”. Двотомник – це творчий доробок дитячого журналу  “Буковинська Ластівка”, який виходив у минулі роки. Презентація відбулася у відділі української діаспори Чернівецького обласного краєзнавчого музею, де взяли участь автори, упорядники, дописувачі та читачі часопису. Між дописувачами – юні автори.

Рівненська міська “Просвіта”, яку очолює Катерина Сичик, завершила книгу про діяльність міського об’єднання протягом останніх 20 років. У книжці описано вплив “Просвіти” на розвиток освіти та національно-патріотичне виховання дітей і молоді. Книжка ще потребує фінансової допомоги, аби її могли прочитати якомога більше осіб.

Товариство Української Мови (ТУМ-США) охоче допомагає “Просвітам” у виданні українських книжок і журналів та бажає їм якнайкращих успіхів у їхній важливій виховній праці.

Довідково

Всеукраїнське товариство “Просвіта” імені Тараса Шевченка  українська громадська організація культурно-освітянського спрямування. Веде діяльність як в Україні (історичній і сучасній), так і в осередках української діаспори.

Товариство “Просвіта” виникло в 1868 році у Львові як противага антиукраїнським течіям у культурному житті: колонізаторській, підтримуваній цісарською владою  з одного боку, і москвофільській,  з другого. Галицькі москвофіли, що займали тоді панівне становище у Львові, дуже ворожо сприйняли ідею створення Товариства.

Наприкінці 80-х років, коли агонізувала комуністична система в Україні, досвід “Просвіти” прислужився справі самоусвідомлення, самоідентифікації українців, реалізації національної ідеї, квінтесенцією якої стало проголошення Акта Незалежності 24 серпня 1991 року. Становлення організації відбувалося в умовах шаленого тиску комуністичної номенклатури. 17 грудня 1988 року в Києві був створений організаційний комітет для скликання установчої конференції Товариства української мови, який очолив Дмитро Павличко. Через два місяці був підготовлений статут. А 11 12 лютого 1989 року в Республіканському будинку кіно відбулась установча конференція Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка  перший легальний форум незалежної громадської організації у Києві. Затверджено статут і обрано керівні органи Товариства української мови імені Тараса Шевченка. Головою став Дмитро Павличко.

Товариство брало найактивнішу участь у всіх загальнополітичних заходах, не випускало з поля зору проблему зміцнення позицій української мови як державної, підготовку Верховною Радою Закону про мови в Україні. Розпочало активну видавничу роботу, зокрема почало випускати газету “Слово”. У цей період чисельність організації була максимальною і сягала півмільйона чоловік.

  

Джерело