Невідкладне медичне втручання при інсульті рятує життя та мінімізує тяжкі наслідки – Валентина Гінзбург

Інсульт – це гострий стан, під час якого вражаються кровоносні судини головного мозку. При цьому частина мозку не отримує кисень і поживні речовини, тож починається смерть його клітин. Негайне медичне втручання дозволяє не лише врятувати людині життя, а й уникнути незворотних наслідків. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург. 

Вона зазначила, що важливу роль в отриманні вчасної медичної допомоги при інсульті відіграє обізнаність про його перші ознаки та симптоми. Для спрощення розпізнавання та запам’ятовування симптомів варто використовувати простий тест, який фахівці називають МОЗОК:

  • М (мовлення) – попросіть людину повторити за вами просте речення та виконати просту дію. При інсульті вимова буде нерозбірливою, плутаною або людина не розумітиме, що ви попросили її виконати.
  • О (обличчя) – одна сторона обличчя зазнає візуальних змін (наприклад, обвисає). Попросіть людину усміхнутися. Якщо у неї інсульт, вона не зможе цього зробити або усмішка буде несиметричною.
  • З (запаморочення) – поява скарги на раптове головокружіння, хиткість ходи, втрату рівноваги, дискоординацію рухів у руці або нозі. 
  • О (очі) – у людини раптово порушився зір одним або двома очима, наприклад, зʼявилось двоїння при погляді на предмети.
  • К (кінцівки) – слабкість або оніміння, неможливість підняти й утримувати обидві руки або обидві ноги одночасно, кінцівки з однієї сторони стають слабшими.

Валентина Гінзбург розповіла, що існує поняття «терапевтичне вікно». Для інсульту воно складає 4–5 годин. Це час, коли можна частково чи повністю повернути кровообіг, із мінімальними наслідками для подальшого життя припинити кровотечу консервативними методами (за допомогою тромболізису) або прибрати гематому, що утворилася, малими інвазивними ендоваскулярними методами. Саме тому важливо, щоб хтось з оточення зміг запідозрити гострий стан і негайно викликати швидку.

«У столиці створені всі можливості для ефективного лікування інсультів. Департамент охорони здоров’я затвердив порядок надання невідкладної медичної допомоги таким хворим. Швидка доставляє їх до лікарень, що уклали договір із Національною службою здоров’я та відповідають усім вимогам щодо лікування інсультів. При цьому використовується високотехнологічне сучасне обладнання та сучасні методи консервативного й оперативного лікування», – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона наголосила, що медична допомога при інсульті безоплатна та безвідмовна незалежно від місця реєстрації чи статусу пацієнта. Внутрішньо переміщені особи в Києві отримують медичну допомогу на тому ж рівні, що й кияни. Так, протягом 1 півріччя 2024 року в стаціонарах міста пролікували понад 6000 хворих на гострий мозковий інсульт.

«Інсульт, як і інші небезпечні захворювання, краще попередити, ніж лікувати. Тож звертайтеся до свого лікаря, виконуйте його рекомендації, приймайте на постійній основі призначені ліки від гіпертонічної хвороби, якщо маєте такий діагноз. Слідкуйте за вагою, об’ємом талії, цукром у крові й артеріальним тиском – відхилення від норми в цих показниках є ризиками настання інсульту. Дбайте про себе і близьких», – закликала Валентина Гінзбург.

Джерело