Завершення реколекцій для священників

З 19 по 21 вересня, у Марійському духовному центрі «Зарваниця», пройшли реколекції для третьої групи священнослужителів Коломийської єпархії УГКЦ, які провів о. Роман Тереховський, постулятор Місії «Постуляційний центр беатифікації й канонізації святих УГКЦ».

Кожен день розпочинався Утренею та Святою Літургією, після чого проходили лекції. Протягом цих трьох днів духовенство мало нагоду не тільки духовно відновитися, але й покращити свої когнітивні, інтелектуальні навички та почути новий досвід свідчення віри і поглибити свій стосунок з Богом.

Під час реколекцій, обовʼязки модератора для священників виконував о. Юрій Лукачик, судовий вікарій Коломийської єпархії.

«Стараймося максимально корисно провести час в стінах реколекційного центру. Бажаю, щоб ці духовні науки допомогли всім нам покращити свою душпастирську працю для нашого добра й добра Церкви» – наголосив о. Юрій.

День 1

У четвер реколектант пояснив присутнім сутність та мету реколекцій. Слово «реколекції» походить від латинського «recolecto», що в перекладі означає «на ново збирати». Проповідник наголосив, що в житті священнослужителя проводити дні духовної віднови є не просто рекомендацією, але необхідністю, від якої залежить подальше пасторальне служіння.

Торкнувся о. Роман і догматичних питань, зокрема тематики маріології: «Приклад Пречистої Діви Марії показує як потрібно віддаватися Божому провидінню і виконанню Його святої Волі. Завданням священника є, через власний приклад, нести у світ живого Христа. Так само зробила Богородиця». 

Проповідник наголосив, що віра – це рух в напрямку Бога, а не втеча від життєвих проблем.

Стосовно проблематики смерті лектор підкреслив, що бути віруючим означає дивитися на смерть як на перехід до вічності. На противагу науковцям-атеїстам, які розглядають смерть як абсолютний крах, християнин сприймає її оптимістично.

Реколектант звернув увагу слухачів на постать святого Франциска та на харизму його духовності. Пізніше отець пояснив також окремі уривки з книги Одкровення Івана Богослова і провів паралель Біблійних тез із сучасними подіями в Україні та світі.

День 2

У пʼятницю священники Коломийської єпархії аналізували тематику про три стовпи християнства:

Римський закон, який дозволяв апостолам проповідувати Євангеліє; Єдина грецька мова, що дозволяла порозумітися між народами; Руйнування стереотипу вищості юдейської раси.

Опісля о. Роман Тереховський пояснив сутність взаємин людини з Богом. Людська особистість повністю зможе реалізувати себе в стосунку з Богом, якщо буде абсолютно довіряти Йому.

День 3

В суботу реколектант підбив підсумки усього теоретичного матеріалу. Після чого духовенство з вдячністю та новими духовними силами повернулися додому.

 

 

Пресслужба Коломийської єпархії УГКЦ

Завершення реколекцій для священників Завершення реколекцій для священників Завершення реколекцій для священників
Завершення реколекцій для священників Завершення реколекцій для священників Завершення реколекцій для священників
Завершення реколекцій для священників Завершення реколекцій для священників Завершення реколекцій для священників
Завершення реколекцій для священників

 

Джерело