У Львові відбудеться 17 Екуменічний соціальний тиждень

7-10 жовтня у Львові відбудеться 17-ий Екуменічний соціальний тиждень: “Стійкість спільнот: шлях до зцілення та відновлення країни”. Про подію розповідає директор Інституту екуменічних студій УКУ, отець Роман Фігас.

У Львові відбудеться 17 Екуменічний соціальний тиждень

У  наступні роки наша спільнота покликана здійснити вагомий внесок у творення духовної християнської пропозиції для людини 21-го століття, зцілення ран війни, відновлення/ модернізацію України, промоцію українського порядку денного у світі. Ці теми будуть пронизувати основні напрямки нашої праці: освіту, дослідження, служіння, духовне життя… Дієва солідарність повинна бути способом нашого життя і праці. Ми покликані свідчити, що принципи мають значення і що відновлення життєздатності нашої країни неможливе без відданості засадам людської гідності та цілісного людського розвитку”, –  ректор УКУ Тарас Добко зазначив у своєму зверненні до спільноти.

Екуменічний соціальний тиждень протягом сімнадцяти років є міжнародним майданчиком для діалогу та співпраці. Останні роки позначені пандемією та повномасштабним вторгненням росії на територію України стали найважчим випробуванням для українців, але також і можливістю промовляти до світу, ділитися українськими сенсами та гуртувати навколо України міжнародних експертів, науковців, освітян, громадських діячів, бізнесменів, журналістів та представників церков різних деномінацій з понад 50 країн світу.

В часі цьогорічного форуму спільно з партнерами плануємо міжнародну відкриваючу панель, семінари, воркшопи, дискусії та презентації на теми стійкості спільнот, справедливості та солідарності, зцілення травм війни та відновлення країни на різних рівнях та у різних сферах.

Короткий перелік заходів:

7 жовтня, понеділок

15:00 Відкриття виставки старовинних рушників

Куратор: Юрій Мельничук, Голова правління Громадської організації “Центр української вишивки та костюму “Оріяна”

16:00 Відкриваюча міжнародна панель “Стійкість спільнот: шлях до зцілення та відновлення країни”

Учасники: д-р Кетрін Ваннер, професор історії, антропології та релігієзнавства в Університеті штату Пенсильванія, Євген Глібовицький, директор Інституту фронтиру, експерт із довготермінових стратегій, о. Андрій Зелінський, військовий капелан, заступник керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, Йосиф Зісельс, виконавчий співпрезидент Ваад України, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України

8 жовтня, вівторок

10.00 -11.30 Історії та свідчення стійкості в час війни (Партнер-організатор: Школа журналістики та комунікацій УКУ)

12:00-14:30 Панельна дискусія «Свій серед своїх. Реінтеграція громад та військовослужбовців» (Партнер-організатор: Тетяна Калениченко, Діалог у дії)

12.00 -14.30 Міжнародна панельна дискусія “Українські спільноти за кордоном: стійкість, зростання, поступ” (Партнер-організатор: Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК), Національного університету “Львівська політехніка” (НУ “ЛП”)

15:30 -18.00 Міжнародний семінар «Взаємовідносини Церкви та держави: специфіка підходу православних, католиків, протестантів та пошук оптимальної моделі» (Партнери-організатори: Українське християнське академічне товариство, Програма “Етика-Політика-Економіка”  УКУ)

9 жовтня, середа

9.30 – 11.30 Дискусія “Гостинність Християн”

11:30-13:00 Панельна дискусія «Громада як спільнота. Практики розвитку стійкості та згуртованості» (Партнер-організатор: Тетяна Калениченко, Діалог у дії)

16:00 Виїзди в спільноти

10 жовтня, четвер

12.00 -13.30 Дискусія “Переслідування релігійних спільнот на тимчасово окупованих територіях” (Партнер-організатор: РІСУ)

15:30-17:30 Тренінг-лекція Стійкість особиста –  стійкість спільнот (Лектор: Ольга Кітура, лікар-психотерапевт)

15:30 – 18.00 Семінар УХАТ “Категорії помісності і універсальності по відношенні до східних католиків у світлі збірника Єпископ Рима” (Партнери-організатори: Українське християнське академічне товариство, Комісія УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин).

Реєстраційний лінк для участі у події. 

Джерело: Інститут Екуменічних Студій

Джерело