У столиці створили Київський науково-інноваційний кластер

У столиці створили Київський науково-інноваційний кластер на базі КНДУ «Київський науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста» («НДІРоМ»). Угоду про приєднання підписали представники 25 закладів вищої освіти державної, комунальної та приватної форм власності. Про це повідомили в комунальній науково-дослідній установі «НДІРоМ».

До кластера увійшли провідні столичні заклади вищої освіти. Серед них – Український державний університет ім. Михайла Драгоманова, Київська школа економіки, Державний торговельно-економічний університет, Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого та Маріупольський державний університет.

«Основна мета такого об’єднання – консолідація досвіду та напрацювання спільних рішень щодо ключових питань розвитку столиці у науково-технічній та освітній сферах. «НДІРоМ» стає платформою, яка об’єднує наукову спільноту, освітні установи, студентську молодь та ділові кола для розвитку інноваційного та наукового потенціалу Києва», – сказав директор «НДІРоМ» Сергій Павловський.

На засіданні представили проєкт оновленої Стратегії розвитку міста Києва до 2027 року. Вона базується на таких фундаментальних складових: посилення безпеки мешканців у столиці, захист і надійне функціонування систем життєзабезпечення, інклюзивність, безбар’єрність та гендерна рівність у всіх сферах життєдіяльності міста.

Також на заході презентували освітньо-профорієнтаційний проєкт для майбутніх абітурієнтів й абітурієнток «Стань студентом на один день». Проєкт візуалізований в інформаційно-аналітичний портал, який наразі працює в тестовому форматі. Завдяки проєкту випускники й випускниці шкіл зможуть спробувати себе в ролі студентів і студенток обраного закладу вищої освіти. Після заповнення заявки на сайті учні та учениці можуть бути запрошені на індивідуальну ознайомчу екскурсію та тестовий день у навчальному закладі.

«Такий досвід допоможе випускникам і випускницям зробити усвідомлений вибір майбутньої професії. Ми запрошуємо до участі в проєкті заклади вищої освіти усіх форм власності. Адже таке партнерство між закладами вищої та загальної середньої освіти сприятиме якісній профорієнтаційній роботі, допоможе учням і ученицям у подальшому мати високу конкурентоспроможність», – зазначив Сергій Павловський.

Також він поінформував присутніх про початок прийому конкурсних стартапів та інженерних розробок у межах конкурсу «Використання штучного інтелекту для забезпечення управлінської діяльності в умовах сучасних викликів та загроз». Конкурс спрямований на залучення молодих талантів, дослідників, інженерів та студентів, які мають сміливі ідеї та готові поділитися своїми розробками у сфері штучного інтелекту. Фінал конкурсу та нагородження відбудуться на ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «PRO:КИЇВ» у грудні цього року.

Джерело