На Контрактовій площі в Києві відкрилась виставка до 85-х роковин Великого терору «Биківня в документах і пам’яті»



На Контрактовій площі в Києві відкрилась виставка до 85-х роковин Великого терору «Биківня в документах і пам’яті». Переглянути експозицію із 20 банерів можна впродовж місяця.

Основна ідея виставки – розповісти про те, як розгортався Великий терор в Україні через проведення так званих масових операцій. В експозицію долучені документальні свідчення про репресивні практики сталінізму. Про історію спецділянки НКВД у Биківнянському лісі.

Автори проєкту відібрали 20 історій українців з Биківнянського мартирологу, аби проілюструвати факт – комуністичному режиму було байдуже, кого нищити. Людей розстрілювали у київських в’язницях НКВД здебільшого за сфальсифікованими справами, використовуючи найменші деталі біографії: від місця народження до кола спілкування. Серед постатей, про які розповідає виставка, – митрополит Української автокефальної православної церкви Василь Липківський, художник Михайло Бойчук, кравчиня Марія Баглій-Іваненко, актор Степан Шагайда, письменник Майк Йогансен, селянин Федор Лазарчик-Буряк, педагог Володимира Дурдуківського та інші.

Детальніше можна прочитати тут.

📸Укрінформ

#Биківня
#ВеликийТерор

Джерело