Двадцята річниця освячення монастирського храму в Покотилівці

13 та 14 жовтня 2022 року у Свято-Покровському василіянському монастирі в Покотилівці біля Харкова відзначили двадцяту річницю освячення монастирського храму. На святкування, без огляду воєнний час та небезпеки, прибули паломники з Харківщини та інших куточків України.

Монастир у Покотилівці гуртує греко-католиків Харківського екзархату і за останні два десятиліття перетворився на центр духовного навернення і піднесення для численних його відвідувачів. Ченці монастиря, окрім звичайного чернечого життя і праці, провадять реколекції і духовні віднови для чернечих та мирянських спільнот, здійснюють духовний провід.

13 жовтня із самого ранку паломники, як і кожного року, зібралися в катедральному соборі святого Миколая у Харкові, щоб здійснити піше паломництво до монастиря, хоча не було оголошено про його централізовану організацію. Паломники захотіли своєю жертвою подякувати Богу і Пресвятій Богородиці за ласки та просити про перемогу у війні та встановлення справедливого миру в Україні і так в молитовному дусі подолали 20 кілометрів шляху. Як повідомив владика Василій Тучапець, ЧСВВ, екзарх харківський, наймолодшій паломниці було 10 років, а найстаршій – 82. Величним вступом у святкування стало Всеночне – велика вечірня з литією та поєднана з нею урочиста утреня, яку відслужили владика Василій разом із Протоігуменом Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоаном Школиком, ЧСВВ.

У свято Покрови Пресвятої Богродиці, 14 жовтня, головною подією свята була урочиста Архиєрейська Божественна літургія. Її відслужили владики Василій Тучапець, ЧСВВ, екзарх Харківського екзархату Української Греко-Католицької Церкви, та Павло Гончарук, єпископ-ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії Римсько-Католицької Церкви в Україні. Владикам співслужили отці Йоан Школик, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, Григорій Семенков, Генеральний вікарій Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ і настоятель катедрального собору, Йосиф Кралька, ЧСВВ, радник протоігумена, ігумен Дрогобицького монастиря, Йосиф Щур, ЧСВВ, настоятель монастиря у Покотилівці, Олександр Дядя, декан і парох у Сумах, Онуфрій Репецький, ЧСВВ, вислужений настоятель покотилівського монастиря, Андрій Насінник, парох міста Лозова на Харківщині та директор «Карітасу», Володимир Раковецький, парох із Полтави.

У проповіді владика Василій пригадав, що свято Покрови Пресвятої Богородиці встановлено на пам’ять з’явлення Діви Марії у Константинополі, коли місто перебувало під облогою ворога. Святі Андрій та Епіфаній побачили, як вона молиться і покриває своїм покровом весь народ і місто та проголосили це забраним на молитві у храмі людям. А за короткий час ворог відійшов від міста. Це свято нам нагадує про те, наскільки важливою є спільна молитва людей у храмі, в якому ми отримуємо за заступництвом Матері Божої потрібні ласки. Сьогодні свято актуальне, бо через 1000 років після описаної події ворог прийшов до нас. І ми молимося у храмі, щоб отримати силу для нашого війська і для нас, щоб Божий мир запанував на нашій землі.

Це свято знаменне теж тому, що минає двадцять років від посвячення храму. Єпископ Степан Меньок тоді освятив його, відслужив першу літургію, і багато із присутніх свідки цієї події. Присутній теж о. Онуфрій Репецький, який був тоді настоятелем. Згадуємо архітектора і будівничого храму Юрія Столяревського, який вже відійшов у вічність і якому ми вдячні і молимося за нього. Минулого року храм оновлено, завдяки старанням настоятеля о. Йосифа, добродіїв, жертводавці і парафіян. І на цій літургії дякуємо Богові, що за двадцять років тисячі людей отримали за заступництвом Матері Божої багато благодаті – прощення гріхів, очищення, сили і Божого світла.

Наприкінці літургії єпископ Павло закликав присутніх прославити Господа за всіх, які служать і служили у цьому храмі, за всі Таїнства, які через них тут творяться, і всіх вірних, які тут отримують ласки, щоб у всьому прославлений Господь.

Владика Василій нагородив отців Онуфрія Репецького та Йосифа Щура святковими відзнаками з нагоди 20-ліття освячення храму

До присутніх звернувся Голова Височанської об’єднаної територіальної громади, до якої належить Покотилівка, Олександр Васильович Мороз, який наголосив, що якщо така віра, яку видно у цьому храмі, буде в нашому народі – ми обов’язково переможемо. Бо через війну українці по-іншому поглянули на своє життя, згуртувалися, стали ще більш українцями, і тепер вже немає якогось поділу – східна, чи західна, а є тільки одне слово – Україна. Свято Покрови важливе, бо це свято нашої України, наших захисників. Зранку вшанували наших бійців, відвідуємо сім’ї загиблих. Але завжди молимося до Богородиці, щоб вона нам випросила захист від Господа Бога. Ми як влада, маємо дбати про матеріальні речі, а ви у храмі утверджуйте нашу віру

О. Онуфрій Репецький у подячному слові зазначив, що храм є символом. Ми повинні насамперед увійти у храм фізичний, через який приходимо до Ісуса Євхаристійного. Другий храм – наше тіло; йдучи за стражданнями тіла, спасаємо душу, переосмислюємо своє життя і повертаємося до духовності, щоб отримати владу синівства Божого. Щоб ми мали у своїй душі духа любові, бо третій храм – це дух, який провадить до вічності. Отець побажав, щоб храм у Покотилівці став місцем зустрічі з Матір’ю Небесною.

Настоятель монастиря о. Йосиф Щур подякував усім присутнім за спільну молитву. За 20 років люди склали десятки тисяч подяк за отримані ласки. Ченці монастиря відкриті для всіх людей, незалежно від поглядів чи віросповідання, вони несуть для всіх люблячого Христа і дбають, щоб не закривати для людей погляд на Бога.

Святкування завершилося великою трапезою для всіх присутніх, про яку постаралися ченці та парафіяни храму Покрови Пресвятої Богородиці у Покотилівці. Нехай Господнє благословення супроводжує працівників у Божому винограднику, які трудяться у цьому монастирі, нехай Божий справедливий мир запанує в нашій Україні.

Інформаційний відділ отців Василіян

Заступництво Богородиці для нашого народу. Вл. Василій Тучапець, ЧСВВ празник Покрови у Покотилівці.

Двадцята річниця освячення монастирського храму в Покотилівці

Джерело