78 років тому упокоївся в Бозі Праведний Митрополит Андрей Шептицький

1 листопада 1944 року відійшов до вічності Митрополит Андрей – предстоятель і духовний провідник Української греко-католицької церкви та українського народу. 

Постать Митрополита Андрея і його духовну спадщину неможливо переоцінити. Саме під його проводом Українська Греко-Католицька Церква пройшла лихоліття двох світових воєн, його авторитет беріг її спільноту серед різних режимів та непростих історичних обставин. Відхід до вічності Митрополита став переламним моментом – після його смерті розпочалася дорога випробувань і підпілля Церкви, арешти і репресії її вірних. Проте передсмертні слова архипастиря: «Я виджу відродження нашої Церкви. Вона буде гарніша, величавіша від давньої та буде обіймати цілий наш народ» стали пророчим запевненням, що кріпило дітей Церкви і врешті призвело до її відродження.

Похорон Митрополита відбувся 5 листопада 1944 року велелюдною процесією вулицями Львова. Її проведення дозволила львівська більшовицька влада, остерігаючись масових заворушень. Після походу тіло Митрополита було покладено в крипті Архикатедрального Собору святого Юра, де спочиває і дотепер.

Довідка

Митрополит Андрей народився 29 липня 1865 року в селі Прилбичі (Яворівський район Львівської області).

17 грудня 1900 — номінований митрополитом галицьким

1903 — засновує «Народну Лічницю», яку згодом переобладнали у сучасний шпиталь

1910 — ініціатор створення Земельного банку у Львові

1918 — стає членом Української Національної Ради ЗУНР-ЗО УНР

1928 — створює Львівську богословську академію, єдиний ВНЗ на українських землях у складі Польщі.

1941 — очолює Українську Національну Раду.

1 листопада 1944 — помер після ускладнення грипу. Наступником митрополита став Йосип Сліпий.

Джерело