Святий отче Миколаю, молися за нас!

19 грудня 2022 року у Золочеві на Львівщині відзначили храмове свято. Золочівська церква святого Миколая— пам’ятка архітектури XVI століття, найдревніший храм Золочева, який входив у комплекс міських оборонних валів. Сучасного вигляду церква набула після перебудови в 1765 році завдяки фундації Миколи Потоцького, відомого мецената, фундатора Успенського собору Почаївської Лаври, яка тоді належала отцям Василіянам. У майстернях Почаївського монастиря був виготовлений іконостас для церкви. На початку ХХ століття відомий художник Модест Сосенко розписав стіни храму та намалював ікони для іконостасу. Від 1990 року церква святого Миколая перебуває під опікою отців Василіян.

До празника вірні готувалися триденними реколекціями, які проводив Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, ЧСВВ, який теж очолив урочисту Божественну літургію у день самого свята святого Миколая.

Святкову проповідь виголосив о. Корнилій Яремак, ЧСВВ, радник протоігумена та координатор місійної діяльності. Він наголосив, що правдива надія на Бога полягає не в тому, що Бог завжди виходить назустріч нашим прагненням і побажанням, а якраз навпаки: коли відбуваються важкі та несподівані події, Бог не випускає нас із своєї руки і співтерпить разом із нами. Завданням українців під час воєнних лихоліть теперішнього часу є насамперед покаятися, бо не завжди відповідально ставилися до своєї свободи. А потім плекати доброту власного серця, найкращим прикладом для чого і є святий Миколай, покровитель цього храму.

Із протоігуменом Божественну Літургію співслужили отці Веніамин Чернега, ЧСВВ, провінційний вікарій та економ, Павло Федусів, ЧСВВ радник протоігумена та місцевий ігумен, численні отці та браття з василіянських монастирів, єпархіяльне духовенство та інші гості.

Після Служби Божої відбулось урочисте освячення води та окроплення храму й вірних.

Інформаційний відділ отців Василіян

Джерело