Офіс Генпрокурора захистив у Верховному Суді землі природно-заповідного фонду у Києві

Верховний Суд погодився з доводами прокурора Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора та задовольнив касаційну скаргу Київської міської прокуратури, скасував постанову Північного апеляційного господарського суду про відмову в задоволенні позову прокурора та залишив в силі рішення господарського суду міста Києва. Суб’єкта господарювання зобов’язано повернути спірну земельну ділянку, привівши її у придатний стан шляхом звільнення від самовільно збудованої споруди.

Прокурори встановили, що суб’єкт господарювання незаконно використовував земельну ділянку природно-заповідного фонду в межах Венеціанського острову, який входить до складу регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови».

Для узаконення права користування земельною ділянкою на ній побудували нежитлового приміщення. Право власності на нього оформили шляхом проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна, укладення договорів позики та купівлі-продажу, вчинення нотаріальних написів про стягнення заборгованості, проведення електронних торгів.

Прокурори у суді довели, що спірна земельна ділянка вартістю понад 16,6 млн гри знаходиться в межах земель природно-заповідного фонду, власником якої є територіальна громада міста Києва, здійснене на ній будівництво є самовільним, а право власності на нього оформлено на підставі підроблених документів.

Джерело