#Сумщина_365 170 років тому народився меценат Павло Харитоненко, коштом якого розбудовували Суми.

#Сумщина_365

170 років тому народився меценат Павло Харитоненко, коштом якого розбудовували Суми.

#Сумщина_365

170 років тому народився меценат Павло Харитоненко, коштом якого розбудовували Суми.

Він належав до відомої династії цукрозаводчиків та підприємців.
Завдячуючи саме його фінансовій допомозі місто Суми стало одним із найкращих на Слобожанщині в архітектурному та культурному плані.

Родина Харитоненків також мала колосальний вплив на економічний та культурний розвиток території сучасної Сумщини.   За заповітом батька, Павло Іванович збудував дитячу лікарню Святої Зінаїди.  
На кошти Харитоненка у Сумах був побудований і дивовижний за красою Троїцький собор, в проектуванні якого брав участь знаменитий архітектор Карл Шольц.   Неподалік від собору Харитоненко-молодший побудував дитячий притулок, який став училищем-пансіоном для дівчаток з багатодітних сімей та сиріт. Багато з них стали вчителями. У цьому приміщенні тривалий час був пологовий будинок. Павло Харитоненко, виконуючи посмертну волю свого батька, втілив його ідею в життя – заснував Сумський кадетський корпус. Для відкриття в Сумах кадетського корпусу Харитоненко заповів свою дачу і капітал в 500 тисяч рублів.

У перші дні повномасштабного вторгнення росіяни зруйнували історичну будівлю кадетського корпусу. Але після Перемоги ми її обов‘язково відновимо.

Джерело