Знаковий храм святого Василія Великого у столиці України

Знаковий храм святого Василія Великого у столиці України

Знаковий храм святого Василія Великого у столиці України14 січня 2023 року храмове свято відзначили вмонастирі святого Василія Великого в Києві, який став одним із визначних знаків повернення Української Греко-Католицької Церкви до столиці України, а в 2001 році під час Апостольської подорожі храм святого Василія Великого відвідав і благословив святийПапа Іван Павло ІІ. Архиєрейську Божественну літургію в монастирі очолив куріяльний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєископства УГКЦвладика Степан Сус.

У святковій проповіді владика Степан зазначив, що свято має потрійний вимір: Найменування Господнє, святогоВасилія Великогота Новий 2023 рік від Різдва Христового за юліянським календарем. Це свято нагадує про обрізання Господнє, а також про наше духовне обрізання у Таїнстві Хрещення. В особі Христа, у таїнстві найменування Спасителя, довершується обіцянка, яку Бог дав Авраамові. У Новому Завіті таким же стає Таїнство Хрещення. «Бути християнином — це померти для того, чим ми не є, і жити, практикувати, наслідувати у своєму житті все те, що Господь нам говорить у Святому Писанні». Союз між Богом і людиною найперше полягає в тому, щоб чути Бога серед усіх голосів, ідей і концепцій цього світу. Чути Божий голос означає виконувати Його волю. У Таїнстві Хрещення ми одержали загальне ім’я — християни, щоб кожен день свого життя, навіть обставини війни, переживати очима віруючої людини.

Для християн дуже важлива належність до спільноти, що видно з життя святого Василія Великого, засновника монашого спільнотного життя. Він уклав Літургію, в якій молимося і запрошуємо всіх до спільноти. У спільноті ми зростаємо, стаємо сильнішими, щоби вийти з храму і свідчити Бога за порогом святині. Наше життя має стати найбільшою проповіддю, відповіддю на все те, до чого нас Господь запрошує.

Із владикою Степаном літургію співслужиливладика-номінат Андрій Хім’як, отці Франциск Онисько, ЧСВВ, протоігумен Провінції святого Миколая на Закарпатті, Веніямин Чернега, ЧСВВ, Провінційний вікарій Провінції Найсвятішого Спасителя, настоятельльвівського монастиря святого Онуфрія, Любомир Яворський, Патріярший економ, Ніканор Лоїк, студійського уставу, настоятель Патріяршого собору Воскресіння Христового, Тарасій Тижник, ЧСВВ, ігумен київського монастиря, Рафаїл Стефурак, ЧСВВ, парох парафії святого Василія Великого, численне духовенство. Наприкінці літургії із подячним словом до присутніх звернулися ігумен монастиря о. Тарасій Тижник та парох Рафаїл Стефурак.

Чудовим завершенням святкування став короткий концерт різдвяних колядок та щедрівок, які представилаЧоловіча академічна хорова капела імені Лева Ревуцькогопід орудою Народного артиста України Володимира Курача. Були виконані відомі широкому загалу колядки, а також рідкісні старовинні твори: «Небо і земля», «Ой во граді Вифлеємі», «Рай розвився», «А в Єрусалимі рано», «Спи маленький козачок», «В неділю рано сонце сходило», «Пане, пане господарю», «Ой три славні царі», «Народився Бог на санях», «Добрий вечір тобі пане господарю».

Більше фото та відео тут:https://osbm.in.ua/news/actual/20250/

Інформаційний відділ отців Василіян: https://osbm.in.ua/news/actual/20250/

За матеріалами:Українська Греко-Католицька Церква

Фото:Олександр Савранський

Джерело