ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС! ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ преосвященного єпископа Кир Василія Екзарха Харківського Української Греко

Повідомляє Український Харків

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ
преосвященного єпископа Кир Василія
Екзарха Харківського Української Греко – Католицької Церкви

 
Всечесним та преподобним отцям, преподобним братам і сестрам,
возлюбленим у Христі братам та сестрам

Христос Воскрес !

«Не жахайтеся! Ви шукаєте Ісуса Назарянина, розп’ятого.
Він воскрес, його нема тут. » (Мр. 16, 6)

Жінки, які бачили, як Йосиф з Ариматеї у п’ятницю зняв мертве тіло Ісуса з хреста і поклав до гробу та закрив великим каменем, прийшли в неділю зранку з пахощами до гробу, щоб намастити тіло. Ідучи, вони журилася, хто відкотить їм камінь від гробу. Коли ж прийшли, то побачили відкритий гріб та ангела. Великий страх огорнув їх. Тоді ангел промовив: «Не жахайтеся! Ви шукаєте Ісуса Назарянина, розп’ятого. Він воскрес, його нема тут. Ось місце, де його були поклали. Але йдіть, скажіть його учням та Петрові, що випередить вас у Галилеї» (Мр. 16, 6-7). Жінки притьмом побігли, щоб сповістити апостолів. По дорозі зустрів їх воскреслий Христос і промовив: «Радуйтеся!» Жінки, зустрівши і побачивши живого Ісуса, сповнилися великою радістю і звістили про це учнів.

Воскресіння Христове – це вияв могутності і сили Божої. Воскреслий Христос – це тріумф перемоги Господа над смертю, гріхом і злом.

Воскреснувши з мертвих, Ісус вказує, що Він має владу над життям і смертю. Він переміг владу смерті, даруючи нам життя вічне. Воскреслий Христос переміг владу гріха і зла, даруючи нам благодать чинити добро. Воскреслий Христос переміг і зруйнував перегороду та ворожнечу, яка повстала між людиною і Богом через упадок в гріх наших прародичів, примиривши нас з Богом і даруючи нам мир. Тому воскресіння Ісуса – це велика радість, радість перемоги добра над злом.

Чи ми переповнені цією радістю Воскреслого Христа – Господа Переможця? Ми готувалися до дня Воскресіння Ісуса протягом Великого посту. Це був час і поле нашої духовної боротьби. Ми боролися з нашими немочами, злими звичками, спокусами, гріхами. Знаючи про свої слабкі сили, ми просили в Господа його благодаті і допомоги. І якщо ми, уповаючи на Спасителя, перемогли гріхи ненависті, гніву, образи чи інші, то ми воскресли до нового життя, життя в Ісусі Христі. І тоді ми зможемо пережити на собі радість Воскресіння, радість перемоги добра над злом.

Ось вже другий рік триває війна в Україні. Російський агресор порушив мир на нашій землі. Щодня гинуть Захисники України – наші герої, гинуть мирні люди і невинні діти. Скільки біди і горя принесла ця війна, скільки покалічених і зранених, скільки страждає у полоні, скільки пропавших безвісти… Всі ми прагнемо, щоб якнайшвидше закінчилася ця жахлива війна, і щоб ми повернулись до мирного життя. В історії не раз були випадки, коли завдяки Божому втручанню вірний народ перемагав ворога-агресора. Тому сьогодні благаємо у Воскреслого Господа його допомоги, Божої сили, щоб прогнати з нашої землі загарбника, перемогти ворога-злочинця, і щоб знову Божий мир запанував на нашій Батьківщині-Україні.
 
Вітаю усіх вас із світлим святом Воскресіння Христового! Бажаю вам бути переможцями добра над злом. Бажаю душевної радості та миру!
Христос Воскрес!
Воістину Воскрес!
 
† Василій
Екзарх Харківський УГКЦ
Дано в Харкові,
у Велику і Страсну П’ятницю 2023 р. Б.

#Великдень #Пасха #вітання #УГКЦ #Харків