У слід за Воскресінням Господнім настає Провідний тиждень. Його початком є Провідна (Томина) неділя

  • Автор допису:

Якби добрий Бог дозволив їм показати себе, ми б побачили, як вони кидаються нам до ніг: “О, діти, змилуйтеся над нами!’ казали б ці бідолашні душі. Вони б просили про молитву, Літургію”.

“Якби ми знали, скільки благодатей ми могли б отримати через душі в чистилищі, вони б не були забуті”.

Святий Жан Віанней про душі в чистилищі

Коли люди чують слово “милосердя”, реагують по-різному: одні думають, що йдеться виключно про якусь милостиню чи матеріальну допомогу і тому, або відкликаються позитивно або уникають цієї справи; інші асоціюють його (це слово) з “милосердним” відношенням до інших, тобто бути терпеливим до хиб наших ближніх та мирно на них реагувати. Але варто для кожного з нас згадати про милосердя до тих, хто відійшов з цього світу та про Боже Милосердя, тим більше, що Провідна Неділя, коли ми згадуємо наших спочилих є Неділею “Божого Милосердя”.

Свята віра вчить нас, що ті душі, що хоч і померли в Божій ласці, але не спокутували своїх гріхів за життя, мусять терпіти страшні муки в чистилищі. Послухай, як ті душі померлих батьків, матерів, братів, сетер та всіх рідних наших стогнуть у преважких болях і з вогню чистилищного відзиваються до нас, зі сльозами просять усіх живих милосердя над ними: «Батьки наші, матері наші, брати й сестри наші, мужі, жінки, діти любі, свояки, ближні, добродії наші! Згадайте про нас, помилуйте нас! Відчуйте нашу страшну муку. Знайте, що наші муки без порівняння, страшніші від усіх мук, нужд та прикростей на світі. Ми створені Богом із землі. Душі ж наші живі; ми — кість з костей ваших, ми тіло з тіла вашого, чому не згадаєте про нас? Даремний був ваш плач над нами, коли ми ще лежали мертві, не поховані, як тепер не згадуєте про нас і не помилуєте нас. Он ви, самолюби, без усякого співчуття! що ж ми вам злого зробили за життя, що тепер не згадуєте про нас? Хоч би ми були за життя вам що злого зробили, то чому ж ще тепер пам’ятаєте про те й відплачуєте злим на зле?.. Згадайте слова Сотворителя нашого й свого, що наказав не віддавати злим за зле. Таж ми вам залишили добра дочасні, ми нічого з собою не взяли, як нагі прийшли на світ, так нагі зійшли з нього. Все, що ми мали, вам залишили! А ви тепер за те відплачуєтеся нам злим, не згадуєте про нас. Самі тепер їсте, п’єте та гарно вдягаєтеся за наше добро, а про нас навіть не подумаєте. Ви сильні, ми ж — немічні. Ви в розкошах, ми — в муках, ми голодні й спраглі й нагі мучимося, а ви в розкошах забули про нас! Згадайте про багача й Лазаря. Яку обидва дістали вічну заплату: багач, що не мав милосердя, навіки бідний і терпить муки, а бідний Лазар — у Царстві Небеснім. Згадавши про те, майте милосердя над нами й помилуйте нас своїми молитвами. Моліть Всевишнього, щоб не карав нас по Своїй справедливості, але по безконечному Своєму милосердю: щоб помилував і швидше визволив нас від тих страшних мук чистилищних. Ще раз просимо Вас: змилосердіться над нами, згадайте про нас, порятуйте нас, бо ви можете. Ми на вас надіємося!”

Отже, вухом віри послухай тих плачів, зойків, криків та прохань, що ними душі з чистилища до тебе відзиваються й не відвертайся від них, а помилуй їх. Передовсім молися за них, молися щиро й постійно. Знай, що своїми молитвами ти, якщо не звільниш їх від тих мук, то бодай ті муки будуть для них менші. Як ця душа, що завдяки твоїм молитвам піде до неба, буде гаряче заступатися за тебе перед Господом Богом! Вона буде просити в Бога ласки для тебе, щоб на ти так жив(ла), щоб не потрапив(ла)ся до того страшного місця. Молися, отже, за душі в чистилищі. Жертвуй Господу Богу за них усі свої терпіння, прикрості й усі свої радості, жертвуй у тім намірі, щоб через те Бог змилосердився над бідними душами в чистилищі. Над усе жертвуй за них Служби Божі, слухаючи їх, чи замовляючи їх, виключно на випрошення ласк для душ у чистилищі.
______________
1. Молитовник християнської родини, виданий з благословення єпископа УГКЦ Василія Івасюка, вид-во “Покрова”, 2013
2. о. Йосафат Бойко, ВС, проповіді, статті
3. Абат Pierre Descouvemont, Aleteia, пер. з англ. М. Гонтар

#Провідна_неділя #Томина_неділя #Антипасха #чистилище #молитва_за_померлих #милосердя #Неділя_Божого_Милосердя