«Що буде з тієї дитини?» – Радіопередача про життя святого Йосафата в ефірі Vatican News (1)

У 2023 році виповнюється 400 років від дня мученицької смерті святого священномученика Йосафата. Цього року урочистою Божественною Літургією на гробі святого Йосафата у Ватиканській Базиліці святого Петра розпочався ювілейний рік у Василіянському чині святого Йосафата. Пропонуємо вашій увазі підібрані тези з першої частини радіопередачі про життя святого Йосафата з ефіру Vatican News.

– Святий священномученик є не лише покровителем отців василіян та святим Української Греко-Католицької Церкви. Він є святим для всієї Вселенської Католицької Церкви, яскравим знаком цього є його тіло, яке після довгих поневірянь спочиває у головній базиліці Католицької Церкви.

– Своїм життям та мученицькою смертю святий Йосафат засвідчив Христові слова вимолені перед страстями: «..щоб усі були одно, як ти, Отче, в мені, а я в тобі, щоб і вони були в нас об’єднані; щоб світ увірував, що ти мене послав» (Ів 17, 20-21).

– Єдність – це благодать, яка засвідчується окремим життям. Життя святого Йосафата показує запоруку єдності, основою якої є єдність з Богом.

– Народився приблизно у 1580 році у м. Володимирі-Волинському. Хрещення майбутнього святого відбулося у місцевій Церкві св. муч. Параскеви.

– Іван Кунцевич дитинство та юність провів у рідному місті. Міське середовище Володимира-Волинського відобразилося на особі майбутнього святого. Багатолюдність, різноманіття міського життя та ремесел, жваве життя вплинуло на розвиток малого Іванка. Він ріс впевнеим в собі та сміливим.

– Добивався успіхів завдяки своїм здібностям. Зростав більше під опікою матері. Вона йому пояснила одну з найважливіших Тайн у Його житті. Його зворушили рани на розп’яті. Мама розповіла йому про таємницю відкуплення, говорячи про невимовну любов Бога, який так полюбив світ, що дав свого Сина

– Після цієї розповіді матері малий Іван почав жити для того, хто пожертвував своє тіло і кров задля нього.

– Боже милосердя дарувало цій дитині можливість знати і любити Бога більше від усіх.

– Батьки часто знаходили хлопця в храмі у молитві. Там, де він був охрещений.

– Святий Йосафат навчився відчувати Церкву як велику спільноту.

– Навчився користуватися часословом, з якого щодня молився.

– Його унікальність зауважили батьки та інші ровесники. Запитували: «Що буде з тієї дитини?»

– Багато сусідів зворушені чеснотами юнака своїх зухвалих та лінивих дітей не раз заохочували брати приклад з Івана як взірця для наслідування.

– Був винахідливим та мав добру душу.

– Надприродна Божа благодать провадила його душу до тієї високої святості, яка була наперед відома Божому провидінню.

#Йосафат400

Записала Христина Потерейко

Джерело