ФОТОЛІТОПИСЕЦЬ ДІАСПОРИ ПІВНІЧНОЇ АМЕРИКИ

Унікальний фотокореспондент діаспори Norbert K. Iwan святкує свої уродини.

 

16 квітня свій день народження відсвяткував канадець українського походження, кореспондент діаспорського журналу Ukrainian People (Чикаго, США), викладач і талановитий фотограф Норберт К. Іван.

Його художні світлини з різноманітних важливих подій діаспори, Канади, США, України, Польщі та інших країн світу сьогодні відомі у всьому світі. Адже справжній фотомитець завжди знайде можливість зануритися у своє неповторне бачення, зупинити мить, що знайшла відгук у серці, і зберегти для нас видатних людей, які вже відійшли у Вічність.

У юному віці Норберт разом із матір’ю та сестрою прибув до Канади, яка стала його новою батьківщиною. Навчався в Саскачеванському університеті, зі ступенем магістра закінчив Манітобський університет. Відтоді присвятив своє життя українській діаспорі, мистецьким проєктам та професійній фотографії. А головне – уславленню України поза українськими кордонами, збереженню її культури і традицій в українській спільноті, поширенню у світі історичних фактів про трагічні сторінки нашого народу.

Кожна позитивна новина про країну за кордоном, кожен патріотичний чи мистецький проєкт – розширює вікно можливостей для України, кожен негатив – звужує.

У 2004 році Норберт К. Іван прилетів до України як міжнародний спостерігач й став учасником Помаранчевої революції. Згодом фотодокументальні світлини вилилися в канадську мандрівну виставку Faces off the Orange Revolution, яку вперше було показано в ОСЕРЕДКУ – Українському культурно-освітньому центрі міста Вінніпег (провінція Манітоба).

Згодом відбулися й персональні тематичні виставки Норберта, присвячені Голодомору-геноциду українського народу (HOLODOMOR The Ukrainian Genocide), “Хаос” про Президента Віктора Ющенка та Лемківську Ватру, участь у проєктах Мирона Левицького “Видавництво: Українські художники, Памфлети Миколи Хильового”, “Григорій Сковорода в сучасній українській прозі” (”Publisher: Ukrainian Artists’, Mykola Khyl’ovy’s Pamphlets”, “H. Skovoroda in Modern Ukrainian Prose”) та багато інших. Сотні тисяч прекрасних світлин із життя української діаспори в Канаді, Польщі, Україні та США, як різнокольорові пташки, розлетілися по усьому світу.

У 2014 році Норберта К. Івана було обрано одним із небагатьох фотографів, які зняли урочисте відкриття Канадського музею прав людини. Його знимки на згадку про вшанування пам’яті жертв ГОЛОДОМОРУ сьогодні є в постійній експозиції Канадського музею прав людини у Вінніпезі.

У 2015 році Норберт К. Іван отримав лист подяки від прем’єр-міністра Канади Стівена Гарпера за фотографію та внесок у видання книги “Голодомор – український геноцид 1932-33” під назвою “Гіркі спогади дитинства”.

З 2010 року Норберт К. Іван працює кореспондентом журналу американської діаспори VS CHICAGO, а з 2015 року – кореспондентом журналу UKRAINIAN PEOPLE (Чикаго, США). Його чудові фотографії та цікаві статті радують читачів як у Північній Америці, так і в Україні.

Норберт є батьком двох дітей, Мотрі та Олекси, працює вчителем природничих наук у River East Transcona S.D. (RETSD) у канадському місті Вінніпег. Українська громада любить і цінує його благодійну працю для діаспори, завжди запрошує його на всі важливі урочистості.

Помаранчева революція, Революція Гідності, Євромайдан прорубали вікно та безвізовий режим у бетонній стіні з Європою, розтопили лід замовчування історичних подій нашої боротьби за незалежність. Такі українці, як Норберт К. Іван, допомагають Україні зайняти гідне місце у світі серед найкращих, найунікальніших і найдемократичніших країн світу.

Весь колектив журналу Ukrainian People приєднується до привітань з Днем народження!

Щиро бажаємо Норберту нових творчих досягнень і справжнього людського щастя!

З днем народження, Норберте! Многая Літа!

Ми любимо тебе!

Слава Україні!

діаспора Норберт 1

  

Джерело