Зіслання Святого Духа

Хто вірує в мене, … ріки води живої потечуть із нутра його.

Йо 7,37-52; 8,12

Сьогодні Бог подарував нам ще одне велике торжество – П’ятидесятницю, без якого неможливо виконати таємницю спасіння. Адже Святий Дух дає нам розуміння правд віри та силу жити ними, ласку покаяння й навернення. Тож ми молимося до Нього про своє спасіння: ,,Прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси Благий душі наші”.

Зіслання Святого Духа ми сприймаємо часто як подію, коли сповнилися слова Христа: Утішитель прийшов і наповнив апостолів Своїми дарами. Вони, повні радості й відваги, почали проповідувати Ісуса Христа як Спасителя людства.

П’ятидесятниця – це не лише радісна подія. Якщо уважно придивимося до неї, то глибше пізнаємо особу Святого Духа, відкриємо Його роль у нашому житті та праці над своїм спасінням. Відважне проповідування апостолами віри в Ісуса не є проявом їхнього героїзму, а свідченням мудрості та всемогутності Утішителя, які Він об’явив через апостолів. Виконання Божого задуму спасіння людства розпочалося дією Святого Духа, коли Діва Марія непорочно зачалася у лоні святої Анни, та коли Він у день Благовіщення зійшов на Марію і Божий Син зачався в її лоні.

Зіслання Святого Духа стало здійсненням слів Христа про прихід Утішителя, потвердженням їхньої правдивості: все, що Бог обіцяє, Він виконує, дотримується слова. Тож у молитві Царю небесний ми називаємо Святого Духа Духом істини. Тому подія П’ятидесятниці стає для нас заохотою довіряти у всьому Богові, бо Він наш надійний помічник і захисник у житті. А також навчитися самим бути вірними Христові, бо довіра будується на взаємній вірності. Вірність гарантує добрі плоди співпраці між людьми та з Богом. Про це нагадують нам слова притчі про таланти: ,,Гаразд, слуго добрий і вірний. У малому ти був вірний, поставлю тебе над великим. Увійди в радість пана твого” (Мт 25,21).

Через прихід Утішителя учні зрозуміли всю науку Ісуса й отримали силу свідчити віру в Нього. Сповнилося те, що казав Спаситель: ,,А Утішитель, Святий Дух, якого Отець в ім'я моє зішле, той навчить вас усього і все вам нагадає, що я сказав вам” (Йо 14,26). Це показує, що Бог дає нам розуміння речей у житті, розуміння правди, тобто відповіді на питання. Дає силу жити наукою Христа, Божими заповідями.

Ісус у Євангелії називає Святого Духа джерелом живої води. Його дари стають духовним напоєм та поживою для душі. Людина, перебуваючи довший час без води та їжі, втрачає силу та життя. Вода та їжа дають нам силу й повертають життя. Так само дари Святого Духа оживляють у нас духовне життя, правду та любов. Ісус, пояснюючи прихід Утішителя, відкриває істину, що Святий Дух зродить у серцях людей нове життя, побудоване на правді та любові. Джерелом життя стане правда і любов, якими є сам Святий Дух, – джерело життя, до Якого молимося: ,,Скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас”.

Через Зіслання Святого Духа Бог у новий спосіб об’явив Себе людям. У Старому Завіті Господь об’являв Себе через жертви, закон, пророків, то у Новому Завіті Він присутній між нами і в нас у невидимий духовний спосіб – дарах Святого Духа.

Прихід Святого Духа Христос пов’язує також з духовним світлом. Тут Ісус називає себе Світлом світу. Він приносить у світ Божу присутність, захист і провід. Ісус Христос є Творцем Життя, і Його Життя несе Світло для людства. У Його Світлі ми бачимо себе такими, якими ми є насправді: грішниками, які потребують спасіння, і Божими дітьми, обдарованими любов’ю Бога. Коли йдемо за Христом, ми більше не ходимо наосліп. Ісус освітлює наш шлях Своїм словом, і ми бачимо, як нам жити. Він єдиний розсіює темряву гріха з нашого життя і дарує нам мир і радість, а також найцінніший дар – Святого Духа, Який просвітлює наш розум та обдаровує численними дарами. Розвиваючи їх, ми починаємо жити у світлі Божої правди й любові, спокою та радості.

Одного разу священник, переходячи через ліс, потрапив до рук розбійників, які, побачивши переляканого священника, з диявольською радістю і насмішками ось так привітали його: „Це ти лякав людей пеклом і вічними карами в Церкві за їхні гріхи! Якщо ти такий праведний, то рятуйся тепер сам!" Одні накинулись на нього, хотіли вбити його, але інші розбійники закричали: „Почекайте, нехай нам ще скаже якусь проповідь і нехай нас навертає". Священник став на пеньок зрізаного дерева, оточений розбійниками, почав так говорити до них: „Задумуючись над вашим життям, мені видається, що воно є дуже подібним до життя Самого Ісуса Христа – Спасителя всього світу. Ви живете в лісі, без хати і даху над головою, а так само жив й Ісус Христос, не маючи задля убожества де і голову приклонити. Ви ночуєте в лісі на траві між дикими звірами, а Ісус Христос лежав на сіні між тваринами. Про вас різне говорять люди, і так по-різному говорили про Ісуса Христа. Ви, напевно, маєте ворогів, які зазіхають на ваше життя, щоб вас спіймати і на суд поставити, засудити на кару смерті, так само й Ісус Христос через все Своє життя мав також багато ворогів, які зазіхали на Його найсвятіше життя… Якщо когось із вас піймають, його очікує неминуча страшна смерть, і Ісуса Христа спіймали, побили, скатували й розіп'яли на Хресті між двома розбійниками. Бачите самі, що ваше життя подібне до життя Ісуса Христа, але з тою тільки різницею, що Христос терпів убогість, переслідування, муки і смерть на хресті, не лише невинно, але й добровільно для відкуплення людського роду. А ви всі негоди і поневіряння, переслідування, в'язницю і смерть терпите не тільки заслужено і по-справедливості, але й на те, щоб заробити собі погибель вічну, з якої вас вже ніхто ніколи не врятує".

На ці слова розбійники змінились, опустили зі своїх рук зброю і палки на землю. Це була хвиля несподіваного, але сильного впливу Святого Духа, бо ці розбійники, які були подібні до диких звірів, раптово перемінилися, покаялися й навернулися до Бога. Вони, які хвилину тому хотіли накинутись на невинного священника, тепер припали до його ніг і зі щирою молитвою на тремтячих устах запитали: „А чи немає вже для нас способу поєднання з Господом Богом?" „Є, – відповідає священник, – є невичерпне джерело Божого милосердя — це Свята Тайна Покаяння – єдине прибіжище і спасіння для всіх грішників!"

Священник, побачивши ці сокрушенні серця розбійників, сів на пеньок, а розбійники один за одним підходили, визнаючи свої гріхи, каялись за минуле життя, що було переповнене найважчими проступками, перемінились у нових людей. Ось така є сила Святого Духа.

Тому сьогодні і ми просімо Ісуса Христа, щоб щедро обдарував нас дарами Святого Духа. Аби силою Святого Духа скріпив наші слабкі сили, просвітив і зігрів серця, щоб Утішитель був завжди нашим помічником у цьому нелегкому земному житті, а також на шляху до вічності! Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Джерело