Проща Калущини відбулася на Ясній Горі в Гошеві

Проща Калущини відбулася на Ясній Горі в Гошеві

У суботу, 10 червня, на Ясній Горі, що в Гошеві відбулися урочисті моління. Така проща організовується вже втретє, на неї щороку збираються мешканці всієї Калущини. Святкові богослужіння цьогоріч очолив Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Владика Микола Семенишин.

У цей день паломники припали до стіп чудотворної ікони Матері Божої, аби просити у неї заступництва для наших Захисників, за охорону, за українську перемогу над російським агресором.

Що цікаво, це вже третя проща, у якій згуртовано взяла участь Калуська громада. У 2021 році була освячена хоругва Калуської міської територіальної громади, її було віддано під покров Пресвятої Богородиці.

Розпочалося молитовне дійство зі спільної молитви на вервиці до Матері Божої за мир в Україні.

Преосвященнішого Владику Миколу на подвір’ї храму радісно зустріли калушани, спільно із о. Мар’яном Гробельним, ЧСВВ, настоятелем монастиря Преображення Господнього, та міським головою м. Калуш.

Відтак розпочалася Архієрейська Божественна Літургія. У її часі Архієрею співслужили душпастирі Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, зокрема Калуського протопресвітеріату.

Опісля прочитання Євангелія, Владика Микола виголосив проповідь:

Довіряти Ісусові на прикладі Марії

«Ми зійшлися сьогодні тут, на Ясній Горі у Гошеві, щоби молитися за Мир, щоби посвятити Калуську громаду під Покров Пресвятої Богородиці, але також хочемо чогось навчитися: хочемо вчитися довіряти Ісусові на прикладі Марії, яка в Кані виголосила знамениті слова: “Що лиш скаже вам, — робіть”».

Архієрей зазначив, що це були останні слова Богородиці: Її духовний заповіт, програма життя, що Вона нам залишила. А для того, щоб краще зрозуміти ці слова, Владика Микола спробував пояснити присутнім контекст, у якому Марія їх промовила.

«Подію весілля у Кані Галілейській описує єдиний Євангелист Іван. Він написав своє Євангеліє близько 90-100 років після Христа. Саме Євангелист Іван вважається найпізнішим автором Нового Завіту, а тому передає Церкві одне з найбільш зрілих роздумів про особу Ісуса та Його Матір», — мовив проповідник.

Архієрей роздумував й про доброзичливе занепокоєння Марії: «На весіллі у Кані Марія не представляється лише як запрошена, але також як та, яка має відповідальність. Більшість біблеїстів надають Марії визначальну роль в обслуговуванні весільного столу. Насправді, коли Вона звертається до слуг, використовує дієслово в імперативі: “робіть, що лиш скаже вам”. Такий наказ свідчить, що Богородиця мала в цьому контексті певний авторитет».

«У той час, коли гості спокійно обідають, Марія є єдиною, хто зауважує, що бракує вина. Проблема нестачі вина не є малою для цього святкового моменту. Але, що насправді турбує Марію? Не лише факт, що святкове весілля може бути зруйнованим, але що подружжя побачать зіпсованим день, який мав бути найкращим днем їхнього життя», — роздумував Владика Микола.

«Що лиш скаже вам — робіть!»: це повністю довіритись Господу

«Словами “Що лиш скаже вам, — робіть…”, Марія повністю довіряється Ісусові! Це слова, які містять програму життя. Ця програма, яку Богородиця зреалізувала як перша Господня учениця, і яку хочу, щоб сьогодні усі ми від Неї отримали!», — сказав Архієрей.

«Що лиш скаже вам, — робіть…», означає: слухайте Ісуса, мого Сина; довіряйте Йому. Навчіться говорити Господу «ТАК» у будь-яких обставинах вашого життя.

«Що лиш скаже вам, — робіть!..». Цей вислів охоплює все життя Марії. А все її життя було великим «ТАК» для Господа. «ТАК», повне радості та довіри. Це «ТАК», вона прожила все своє життя в повній довірі до Бога, в постійній єдності з Сином, навіть у найважчі моменти, на Голгофі, біля підніжжя хреста. Вона ніколи не забирає назад Своє «ТАК», тому що все своє життя поклала в руки Божі: «Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову» (Лк 1, 38).

«Що лиш скаже вам, — робіть…» — це план життя, створений і заснований на твердому і надійному фундаменті, яким є Ісус Христос.

«Що лиш скаже вам — робіть!»: це підкорятися волі Божій

«Молитися — не означає давати Богові вказівку як і що Він повинен робити, — але віддати Йому ту чи іншу проблему, щоби Він вирішив її згідно Своєї волі. Цього вчить нас Марія у події на весіллі в Кані», — підсумував Владика Микола.

Завершення моління та подяки

На завершення Єпископ-помічник подякував всім, хто у цей день звершує паломництво, а також тим, хто з поважних причин не зміг приїхати. Архієрей подякував й Воїнам, завдяки яким можлива молитва у цьому місці та родинам полеглих Героїв України.

Після Літургії Владика Микола уділив всім присутнім своє архієрейське благословення. А опісля цього зачитав молитви для віддання громади під покров Пресвятої Богородиці.

На завершення прощі зі словами подяки до всіх присутніх звернувся п. Андрій Найда, міський голова Калуша: «Дякую організаторам, зокрема духовенству УГКЦ та Римо-католицької Церкви, декану Калуському о. Степану Скібіцькому, отцю Миколі Крушецю, настоятелю монастиря Преображення Господнього ЧСВВ с. Гошів отцю Мар’яну Гробельному, церковному хору парафії святого Архистратига Михаїла й хору викладачів Калуської ДМШ “Домінус” та кожному за спільну молитву, яка робить нас сильнішими».

Джерело публікації: ugccif.org.ua

Джерело