Різдво Івана Хрестителя

Що з того хлоп'яти буде?

Лк 1, 1-25; 57-68; 76; 80

Сьогодні ми черговий раз святкуємо Різдво пророка Івана Христителя. Він належить до числа святих, якого найбільше вшановуємо в Церковному році. Це свідчить про важливість Івана Предтечі в ділі спасіння. Небесний Отець дарував йому особливу честь: особисто бачити Месію Ісуса, діткнутися Його й об’явити світові як Спасителя людства.

Час народження Йоана Хрестителя, якого сам Ісус пізніше назве найбільшим з-поміж народжених від жінок, є тією віхою, яка відділяє численні діяння Божої милости, явлені у Старому Завіті, від особливої милости, об’явленої Богом через Ісуса Христа. Почавши з розповіді про народження Йоана Хрестителя, Лука у Євангелії розпочинає захопливу історію про Ісуса, Який завжди вірний і пам’ятає про кожну людину, бо в Ісусі Бог прийшов «шукати і спасти те, що загинуло».

Велич особи Христителя краще зрозуміємо, коли відкриємо значення його імені. Ім’я Йоан означає «Божа милість». Саме це вказує на природу Божого діяння в Історії Спасіння: Бог завжди проявляє ініціативу, перший виходить назустріч та пропонує Свою милість через укладення з людиною особливого Союзу, клянучись у вірності. Коли ж людина відходить від Бога і, як наслідок, переживає труднощі, Бог все ж пам’ятає, згадує про неї та виявляє їй численні милості.

Життя є унікальним Божим даром і кожна особа має особливу місію в Божому плані. Йоан мав стати тим, хто «ітиме перед Ісусом Христом з духом та силою Іллі». Він, за словами пророка Малахії, «наверне серце батьків до дітей і серце дітей до батьків». Ця місія не буде легкою, адже Йоан буде змушений відкривати очі народу на дуже прикрі факти, бо Ізраїль часто був народом Божим тільки за назвою, а способом життя уподібнювався до язичників. Христитель закликав усіх людей жити згідно з правдою й не мати подвійне серце між Богом та світом, бути вірними правді. За цю вірність правді Іван віддав своє життя.  

Способом свого життя Йоана Христитель показав Божу вірність та незбагненну Його милість. Цим Він об’явив нам істину, що дорогою до неба є правда та вірність Богові. Про це нагадував пізніше сам Ісус: ,,Хто вірний у малому, той у великому буде вірний”, ,,Ти був вірний у малому, поставлю тебе над великим, увійди в радість пана твого”.

Народження Івана Христителя містить у собі повчання у вихованні дітей. Якщо батьки хочуть добре виховати своїх дітей із Божою допомогою, треба пам’ятати, що вони є Божим даром, а не їхнім власним здобутком. Також молитися, щоб Ісус допоміг розпізнати Боже покликання чи Господню дорогу для них та дав дітям силу нею йти.

Іван Христитель у день свого народження нагадує нам, що всі ми покликані брати участь в історії спасіння. Через нас Бог хоче об’являти Свою милість світові, яка дарує життя вічне. Хто прийме цю правду й буде вірний Ісусові, той у житті знайде з Ним щастя. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Джерело