5-та неділя по Зісланні Святого Духа

Ідіть! – сказав їм.

Мт 8, 28–9, 1

Історія двох гадаринських біснуватих наповнена різними символами, які містять у собі важливі істини. Це спротив злих духів присутності Христа, свині та їхня загибель, озеро. Вони свідчать про спротив злих духів добру й нашому зближенню до Бога.

У цій євангельській події нашу увагу привертає передусім всемогутність та відвага Ісуса. Сама присутність Спасителя в гадаринській землі стала для бісів загрозою їхнього існування, вони втратили владу над людьми. Хоч злі духи зразу почали проявляти спротив Господу, однак Ісус не веде з бісами переговорів, не бореться з ними і навіть не використовує якоїсь формули чи процедури екзорцизму, а вживає лише одне слово: «Ідіть!» І біси, які важко мучили чоловіків, негайно виконують наказ Ісуса, залишають їх і входять у свиней.

Матей описує цю подію таким чином, щоби поставити акцент на надзвичайній владі Христа. Він хоче, щоб читачі бачили, яку владу та могутність має Ісус – Він опановує хаос завдяки лише одному слову. Щоби це стало можливим у нашому житті сьогодні, потрібно бути готовим втратити все, що стає на перешкоді цілковитому відкриттю нашого життя на Бога.

Опис звільнення двох біснуватих, про яких іде мова в цьому Євангелії, має чітко визначену ціль – показати, що демонічні сили, які, здавалося б, повністю керують світом, є нічим перед абсолютною владою Ісуса та будуть остаточно знищені в часі Його другого славного приходу. Після об’явлення влади над силами природи – утихомирення бурі на морі − Ісус утихомирює бурю в серцях біснуватих людей.

Поведінка Ісуса під час зустрічі з біснуватими об’являє нам істину, що вирішення важливих та складних справ потребує відваги, рішучості та наполегливості. У житті все здобувається працею, ніщо не приходить само, за дармо, тому каже народна мудрість: ,,Хто дбає, той має”. Успіхи в житті здобуває той, хто проявляє наполегливість у праці та вірність постанові, не зупиняється на половині дороги через невдачі. Про це свідчать слова Христа: ,,Царство Небесно здобувається силою і ті, що вживають силу, силоміць беруть його”, ,,шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам”. Або іншими словами: перемагає той, хто бореться до останку. А свята Тереза так висловилася про важливість відваги у духовному житті: ,,Диявол не боїться нерішучих душ”. Хто працює, бореться з вірою, надією та довірою Ісусові, той здобуває добро й перемагає всі перешкоди злих сил – спокуси та гріхи.

Цей маленький уривок Євангелія слугує великою обіцянкою для всіх нас – жодна форма гріховного безладу (політичного, родинного, психологічного, фізичного) не може тривати вічно. Зцілююча, умиротворююча та відновлююча сила Євангелії Божої благодаті повністю підкорить сили хаосу, божевілля, хвороби та смерті в житті кожної людини, як тільки ми запросимо туди Ісуса. Нам потрібно лише проявити віру у всемогутність Ісуса, з цілковитою довірою йти за Ним і в нашій душі та житті буде лад, добро та спокій. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Джерело