#ПМГ2023 👶Неонатальний скринінг – комплексне обстеження новонароджених, яке проводять для виявлення спадкової та вродженої&nbsp

#ПМГ2023

👶Неонатальний скринінг - комплексне обстеження новонароджених, яке проводять для виявлення спадкової та вродженої&nbsp

#ПМГ2023

👶Неонатальний скринінг – комплексне обстеження новонароджених, яке проводять для виявлення спадкової та вродженої  патології у немовлят – гарантується в рамках Програми медгарантій усім немовлятам. Адже раннє виявлення ризиків та призначення лікування дозволяє запобігти розвитку хвороби та створює всі умови для тривалого і повноцінного життя дитини.

Послуга безоплатна та гарантується в рамках Програми медичних гарантій під час пологів у пологових стаціонарах, перинатальних центрах та дитячих лікарнях з неонатологічними відділеннями.

🟢Для проведення скринінгу, батьки мають надати письмову згоду. На 48-72 годину життя немовляти медичний працівник здійснить забір кількох крапель капілярної крові з пʼяточки дитини та нанесе їх на спеціальний тест-бланк. Ці зразки буде передано до спеціальних лабораторій – регіональних центрів неонатального скринінгу, де й проходить дослідження. З батьками зв’яжуться лише у випадку необхідності повторити обстеження або у разі підтвердження патології у немовляти. 

На виявлення яких захворювань та патологій проводиться скринінг

Раніше в Україні обстеження проводилося на 4 захворювання, а з минулого року – на 21 рідкісне захворювання. А саме: адреногенітальний синдром, вроджений гіпотиреоз, лейциноз (хвороба "кленового сиропу"), муковісцидоз, первинний карнітиновий дефіцит, пропіонова ацидурія, спінальна м'язова атрофія (СМА), тяжкий комбінований імунодефіцит (SCID) та ін. Переглянути весь перелік можна  за цим посиланням http://surl.li/hfqyk (п. 32 “Неонатальний скринінг”).

Джерело