Просвітяни України купують найцінніше

Українська діаспора наближає Перемогу. Окрім протестів та мітингів на підтримку України, збору коштів для армії, опіки над біженцями, діаспоряни дбають і про цивільних українців, які сповна відчули наслідки російської війни.

Жінки та діти з Луганщини, які зараз перебувають у Вінницькій, Харківській та Закарпатській областях, змогли отримати якісне медичне обслуговування завдяки допомозі з діаспори. І, як повідомляє голова Луганської обласної “Просвіти” Володимир Семистяга, їм вдалося  передати переселенцям харчі та ліки, а також організувати для них путівки в санаторій на лікування. До речі, члени Луганської “Просвіти” з 2014 року  пройшли сувору перевірку на міцність своїх національних ідей. Коли вони побачили, що повним ходом готують так званe ЛНР, то утворили свою підпільну організацію. Просвітяни збирали гроші, купували продукти, возили їх у військові частини, клеїли листівки, піднімали українські прапори, збирали дані, палили машини ворога, рятували військових. Голова обласної організації Володимир Семистяга тоді два місяці провів у в’язниці проросійських найманців, зазнав тортур і просто дивом зумів утекти. Нині він мешкає у Києві, але всі ці роки очолює обласну “Просвіту” і веде роботу у прифронтових областях. За цей час він 400 разів виїжджав на територію вздовж лінії розмежування до самого Маріуполя до військових частин.

Чернівецька “Просвіта” також використовує допомогу діаспори не лише на їжу та медикаменти. Насамперед купують найцінніше – те, що потрібне для воїнів – автомобілі, щоб перевозити зброю і поранених, тепловізори (засоби нічного бачення) та дрони і військову форму. Просвітяни передають бійцям книги, журнали та газети.

Якраз працюють над створенням мобільного гігієнічного пункту для військовослужбовців на передових позиціях фронту просвітяни Івано-Франківщини.  Обласна “Просвіта” зараз скеровує отримані від діаспори кошти на три напрямки: гуманітарну допомогу для своїх військових, для територіальної оборони та для потерпілих внаслідок підриву Каховської ГЕС. Зокрема, вони придбали світлове обладнання для протиповітряної оборони, закупили взуття і миючі засоби для населення Херсонщини та оплатили пальне для волонтерів.

Допомагають сиротам війни та важко-пораненим військовим на Львівщині, учасники Самбірської “Просвіти”. У приміщені майбутнього Музею “Просвіти” вони також облаштували групу біженців, які плетуть маскувальні сітки на фронт.

Очевидно, організації мають добре запліччя в особі тих українців, що розкидані по світу, але гуртуються навколо викликів і допомагають. Світове українство стоїть пліч-о-пліч із захисниками України не лише словами, а й конкретними справами. Зокрема, Чернігівська міська організація Суспільної Служби України дякує Товариству Української Мови у США за фінансову допомогу. Ці кошти передали родинам загиблих військових, на створення Реабілітаційного Центру для поранених воїнів і на ремонт Чернігівського військового шпиталю.

Перемога та відновлення кордонів нашої держави, які були визначені у 1991 році, мають бути головним пріоритетом для всіх українців, навіть якщо вони мешкають за межами України. Кожен має працювати над досягненням цієї мети та робити свій внесок у спільну справу.

Фото (з архіву Боднаруків)

  

Джерело