День Незалежності України. Діаспора Чикаго відзначає державні свята

День Державного прапора та День незалежності України – надзвичайно значущі для українців державні свята, які щорічно відзначають 23 та 24 серпня. 1991 Верховна Рада Української РСР проголосила Україну незалежною, демократичною державою і винесла “Акт проголошення незалежності України” на підтвердження всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року.  23 серпня 1991 року – група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради. Освятив прапор священник УАПЦ Петро Бойко. Цей стяг, як реліквію, урочисто зберігають під склом у музеї ВРУ. Наступного дня Україна проголосила незалежність.

Від 1992 року День незалежності України щороку відзначаємо 24 серпня.

Зі збройного вторгнення ерефії в Крим з подальшою окупацією українського півострова, 20 лютого 2014 року розпочалася російсько-українська війна. На Донбасі військові дії кровожерливого сусіда почалися зі створення під прикриттям “народних” виступів спецслужбами росії так званих Донецької і Луганської “народних республік”. 27 січня 2015 року, Верховна Рада України визнала росію агресором.

24 лютого 2022 року ерефія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Саме 24 лютого о 5 годині ранку путін офіційно оголосив про “спеціальну операцію” в Україні. Російські війська розпочали інтенсивні обстріли підрозділів ЗС України на сході та перетнули північно-східні кордони, а також завдали ракетно-бомбових ударів по аеродромах і складах зброї по всій території України. Більшу частину доби по всій Україні лунали сирени повітряного нальоту – ворог здійснював масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл.

22 травня 2022 року Верховна Рада України визнала російську федерацію державою-терористом із тоталітарним неонацистським режимом.  Незважаючи на порушення ворогом територіальної цілісності, кібератаки і бомбардування, окупацію українських сіл і міст, розстріли цивільних й катування полонених, ядерний шантаж, окупацію Чорнобильської та Запоріжської АЕС, Україна залишилася вірною демократичним цінностям.

Сьогодні зусилля українського народу і світової спільноти спрямовані на відновлення територіальної цілісності і суверенітету держави Україна. Незважаючи на агресію, Україна продовжує свій курс до Європейського Союзу і НАТО. У 2022 році наша держава отримала статус кандидата на вступ до ЄС. Війна, розв’язана країною-агресором, довела готовність українців захищати незалежність своєї країни, європейський шлях її розвитку, об’єднала українську націю і зміцнила громадську підтримку руху до ЄС.

Цікавий факт – 8 серпня 2016-го року губернатор штату Міннесота Марк Дейтон офійційно проголосив День Незалежності України святом штату (UKRAINIAN INDEPENDENCE DAY in the State of Minnesota). Це результат твердої прихильності українців до демократичного вектора розвитку, внесок української діаспори, що проживає у Сполучених Штатах Америки в розвиток україно-американських відносин, в освітній, науковий і економічний успіх штату Міннесота.

 

Відзначення Дня Незалежності України в Чикаго

Українська діаспора Південної Америки десятиліттями чекала цього важливого Дня – Відновлення Незалежності України. У цьому святі поєднались як найсумніші сторінки історії України – Голодомор, переслідування патріотів, катівні НКВД, сталінські табори, розстріли інтелігенції та греко-католицьких священників, полювання за бандерівцями, повоєнна еміграція – так і найсвітліша радість після здобуття нашою Вітчизною Свободи. Незалежності.

Тому діаспоряни Чикаго завжди потужно й масштабно відзначають Незалежність України. Ми – голос України за кордоном! Ми – совість України за її межами! Ми – щоденне нагадування про війну, бомбардування і вбивства мирних жителів, сотні тисяч викрадених українських дітей і мільйони біженців. Ми – потужна підтримка нашої матінки-Вітчизни!

Щороку 24 серпня українська діаспора штату Іллінойс збирається в центрі Міста Вітрів на Дейлі-плаза, щоб відсвяткувати День Незалежності України. Тут українсько-американські ветерани підіймають український стяг, відбуваються основні урочистості, лунають привітання та святкові концерти.

Цьогоріч, з нагоди 32-ої річниці Дня Незалежності України, у четвер, 24 серпня, в Чикаго пройде церемонія урочистого підняття українського прапора, організована Українським Конгресовим Комітетом Америки (УККА), відділом Іллінойс. Ця важлива подія за традицією відбуватиметься о 12 годині дня на Дейлі-плаза (Daley Plaza, 50 W Washington St, Chicago, IL 60602) і до участі у ній запрошують усіх бажаючих (одягаємо вишиванки, приносимо плакати і синьо-жовті прапори).

Щороку відділ Іллінойсу УККА організовував відзначення Дня Незалежності України грандіозним фестивалем у Smith Park” в Українській Околиці Чикаго. На величезній галявині парку розташовували ціле містечко з велетенською сценою, українськими ресторанами, наметами бізнесів та продавців українських сувенірів та вишиванок, розвагами для дітей та дорослих. Українські пісні у виконанні зірок з України та місцевих талантів чергувалися із запальними народними танцями українських танцювальних гуртів з декількох штатів. Конкурси, змагання, ярмарки, фотосесії й пісні тривали до пізнього вечора.

У 2017 і 2018 роках діаспоряни розгорнули величезне полотнище синьо-жовтого прапора в самому центрі Мілленніум-парку біля улюбленої туристами знаменитої скульптури Cloud Gate (Bean).

У 2021 році уперше в історії української громади Чикаґо відбувся святковий парад до Дня Незалежності України, організований УККА, відділ Іллінойс. Величезна колона українських громадських, патріотичних, навчальних, духовних, молодіжних, мистецьких, бізнесових та інших організацій діаспори пройшла вздовж Чикаго-авеню Української Околиці до Українського культурного центру (Осередка), що розташований поруч з УГКЦ святих Володимира і Ольги.

Цьогоріч УККА відділ Іллінойс запрошує українців та гостей штату Іллінойс, особливо новоприбулі сім’ї, до участі в грандіозній ході центральною вулицею Чикаго. Дійство приурочено до 32-ї річниці Незалежності України, під назвою “Україна – Нація Незламних” (Mega March UKRAINE-UNBREAKABLE NATION). Масова хода розпочнеться в суботу, 26 серпня, о 3:30 пополудні, від Congress Plaza garden (501 S. Michigan Ave.,). Українці пройдуть культовою Мічіган-авеню по Чудовій Милі у напрямку до River Theater на Chicago Riverwalk. Там відбудеться урочиста програма до Дня Незалежності України, яку транслюватимуть місцеві новинні телеканали.

Масово збираємось в даунтауні Міста Вітрів, щоб разом відзначити День Незалежності України, яка зараз сміливо бореться за свою свободу. УККА відділ Іллінойс прагне об’єднати нашу громаду – і попередні хвилі емігрантів, і новоприбулих – у підтримку України.

В ЄДНОСТІ НАША СИЛА! СЛАВА НАЦІЇ!

УКРАЇНСЬКІ ФЕСТИВАЛІ ДІАСПОРИ

Участь у них дуже важлива саме у цей час повномасштабної війни – кожен фестиваль чи захід проводить збірки на допомогу ЗСУ, лікування поранених бійців та підтримку волонтерських організацій. А крім того – це чудова можливість зустріти друзів чи родичів, посмакувати нашими улюбленими стравами, придбати українські сувеніри, книжки, подарунки, вишиванки, прапорці та підтримати наші парафії.

  • “Юктоберфест” / Uketoberfest
  • Українська греко-католицька церква св. Йосипа Обручника (парох Микола Бурядник) першою проводить у серпні щорічний парафіяльний фестиваль.

    Дата проведення: субота та неділя, 12-13 серпня.

    Місце проведення: площа біля УГКЦ св. Йосифа Обручника (St. Joseph the Betrothed Ukrainian Greek-Catholic Church, 5000 N Cumberland Ave, Chicago, Illinois 60656).

    Це дуже успішне свято української культури. Воно, зазвичай, збирає на галявині біля церкви більше 10 тисяч учасників протягом двох днів. Крім виступів відомих українських виконавців, тут буде багато цікавого для дітей та дорослих.

  • Фестиваль Українського села / Ukrainian Village Fest
  • Фестиваль Українського села (Парафіальні Фестини) відбувається у самому центрі Українського Чикаго – в Українській околиці. Організатор – парафія української греко-католицької церкви святих Володимира і Ольги (парох Олег Кривокульський). Фестини пропонують цікаву програму із музикою, танцями і смачною їжею.

    Дата проведення: субота та неділя, 19-20 серпня.

    Місце проведення: площа біля церкви свв. Володимира і Ольги (Sts. Volodymyr and Olha Ukrainian Catholic Church, 2246 W Superior St, Chicago, IL 60622).

    Фестини уперше з великим успіхом відбулися у 2002 році як етнічний фестиваль Української околиці. На нього запрошують “зірок” з України, виконавців з Чикаго, українців, американців та гостей з різних штатів. Американці приходять часто, щоб помилуватися виступами знаменитого танцювального ансамблю “Громовиця” з Чикаго.

    Цьогоріч Ukrainian Village Fest порадує нас виступами Народного артиста України Степана Гіги, Народного артиста України Гриця Драпака, Квітослави та Степана Гіги-молодшого, Міська Батяра, гурту “Тріода” та багатьох інших талановитих артистів. Пречудовою родзинкою Фестин стануть виступи Українського танцювального ансамблю “Громовиця” (художній керівник Роксана Дика-Пилипчак).

    Українські страви, демонстрація кращих зразків українського мистецтва, розпродаж сувенірів, подарунків, вишиванок, книжок приваблюють на Фестини тисячі українців Іллінойсу та гостей з навколишніх штатів.

    Чому для діаспори Північної Америки так важливо, щоб нас чули, зважали на нас, реагували на наші масові акції? Завдяки нашій згуртованості і потужним заходам, ні президент США, ні Конгрес чи Сенат не припиняють підтримку України. Навіть у Республіканській партії, деякі конгресмени якої виступили проти нових пакетів допомоги, більшість має проукраїнську позицію. Так, спікер Палати представників Конгресу і лідер республіканців Кевін Маккарті у травні виступив за подальшу підтримку України та заявив, що рф має піти з окупованих територій.

    Гуртуймося, інформуймо, допомагаймо!

    Ми Переможемо!

    Слава Україні!

     

      

    Джерело