🇺🇸 Міжнародне співробітництво: ДП «НАЕК «Енергоатом» та Holtec International

🇺🇸 Міжнародне співробітництво: ДП «НАЕК «Енергоатом» та Holtec International

Енергоатом ще до початку військової агресії рф проти України відмовився від співпраці з росією. Компанія, розуміючи всі ризики співробітництва з країною-окупантом, активно шукала західних партнерів для позбавлення залежності від палива рф і відкриття нових перспектив в модернізації та будівництві сучасних енергоблоків.

Одним із таких партнерів є компанія Holtec, яка працює в Україні з 2003 року. Після успішного будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (введене в експлуатацію у квітні 2022-го), що вдалося реалізувати саме за підтримки американських партнерів, обидві компанії успішно розвивають нові спільні проєкти.

Зокрема, 21 квітня 2023 року президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і президент та виконавчий директор компанії Holtec International Доктор Кріс Сінгх підписали угоду про співпрацю у розгортанні малих модульних реакторів (ММР, англ. – SMR). Петро Котін підписав документ у Києві – за присутності Міністра енергетики України Германа Галущенка та віцепрезидента Holtec International з питань діяльності в Україні Ріаза Авана, а Кріс Сінгх – у Камдені, штат Нью-Джерсі, США.

Угода передбачає будівництво до 20 реакторів SMR-160, з реалізацією протягом найближчих років пілотного проєкту і виводу першого реактора на мінімальну регульовану потужність й підключення до мережі.

Енергоатом вдячний керівництву Holtec за солідарність з Україною та активну підтримку задля накладення більш жорстких санкцій на російську атомну галузь, а також позицію щодо необхідності передати Україні російські депозити, заморожені в західних банках.

Для довідки: SMR-160 – це легководний реактор під тиском потужністю 160 МВт, який використовує як паливо низькозбагачений уран і має гнучкість для виробництва технологічного тепла для промислового застосування й виробництва водню. Реактор зможе експлуатуватися протягом 80 років, і при цьому термін будівництва однієї установки становитиме до 36 місяців. Оскільки всі модулі такої станції виготовляються на заводі Holtec, вони легко транспортуються та збираються вже безпосередньо на майданчику.

#новини_компанії

THEA

🇺🇸 Міжнародне співробітництво: ДП «НАЕК «Енергоатом» та Holtec International

Джерело