🖼 Енергоатом отримав від канадського партнера Cameco картину з пейзажем краю, де видобувається уран для українських АЕС

🖼 Енергоатом отримав від канадського партнера Cameco картину з пейзажем краю, де видобувається уран для українських АЕС

Цей подарунок вручив президент і головний виконавчий директор Cameco Тім Гітцель президенту ДП «НАЕК «Енергоатом» Петру Котіну навесні 2023 року в Лондоні під час підписання важливих угод між компаніями.

На картині майстерно зображено велич та суворість канадської природи – пейзаж Північно-західної провінції Канади. Саме на березі озера Онтаріо видобувають корисні копалини.

Цікаво і дуже символічно, що в 1789 році, в рік коли в одній частині світу великий хімік Мартін Генріх Клапрот виділив з Саксонської смоляної руди «Жовтий кек» (також званий уранією) і таким чином відкрив елемент уран (назвавши його на честь тільки-но відкритої астрономом Фрідріхом Вільямом Гершелем сьомої від Сонця планети Сонячної системи), в іншій частині земної півкулі народився всесвітньо відомий письменник Фенімор Купер.

У романах Купера «Слідопит», «Звіробій» та інших автор описує природу й велич цих місць, які й досі збереглися та чудово зображені на подарованій картині. На берегах озера Онтаріо розгорталися бурхливі події боротьби індіанців, корінних народів Канади, за свою свободу в XIX столітті.

Минуло багато часу і з'ясувалось, що в цій мальовничій місцевості розташоване одне з найбільших та найбагатших родовищ урану. Нащадки славетних індіанських племен працюють на найбільшому підприємстві Канади та видобувають уран відкритим способом: уран намивається на поверхню під тиском води, що закачується в рудовмісний пласт. Технологія абсолютно природна – не потрібно будувати шахти чи закладати вибухівку.

Також на березі озера, яке зображено на картині, відпочивають співробітники Cameco, насолоджуючись чудовими краєвидами та природою цієї місцевості.

Транспортування картини з Канади до України тривало близько шести місяців, оскільки, як витвір мистецтва, вона мала пройти всі необхідні митні процедури. Полотно займе почесне місце в музеї Компанії та свідчитиме про дружні, взаємовигідні та міцні стосунки між Енергоатомом та Cameco.

🙏 Щиро вдячні міжнародному партнерові в особі Тіма Гітцеля і всьому дружньому колективу Cameco за такий чудовий подарунок, співпрацю та підтримку!

#новини_компанії

THEA

🖼 Енергоатом отримав від канадського партнера Cameco картину з пейзажем краю, де видобувається уран для українських АЕС

Джерело