🤝🇨🇦 Міжнародне співробітництво: ДП «НАЕК «Енергоатом» та Cameco Енергоатом ще до початку повномасштабного…

🤝🇨🇦 Міжнародне співробітництво: ДП «НАЕК «Енергоатом» та Cameco

Енергоатом ще до початку повномасштабного військового вторгнення рф на територію України відмовився від співпраці з росією. Компанія, розуміючи всі ризики співробітництва з країною-окупантом, активно шукала західних партнерів для безповоротного позбавлення залежності від атомної галузі рф. Серед таких партнерів є канадська Cameco, з якою Енергоатом підписав низку угод.

Співпраця Енергоатома і Cameco розпочалася у 2019-му з підписання Меморандуму про взаєморозуміння в ядерно-енергетичній сфері. Після цього партнерство лише розширювалось і міцнішало.

Після тривалих перемовин 19 березня 2023 року в Лондоні президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та президент і головний виконавчий директор Cameco Тім Гітцель за участі Міністра енергетики України Германа Галущенка, який приєднався до церемонії онлайн, підписали двосторонні контракти щодо розширення поточної співпраці між компаніями.

Відтак, Cameco забезпечуватиме 100% потреб Енергоатома в гексафториді урану для Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської АЕС з 2024 до 2035 року. Контракт також передбачає забезпечення Запорізької АЕС гексафторидом урану щойно контроль над атомною станцією буде повернуто її законному оператору – Енергоатому.

Другим договором передбачається продаж Енергоатомом Канаді вітчизняного урану, який видобувається в Україні на СхідГЗК. Конверсію українського урану забезпечить Cameco для потреб Енергоатома.

Вже у квітні ДП «НАЕК «Енергоатом» підписав з канадською компанією угоду, яка регламентує фізичне постачання уранового концентрату (УОК) з України до Канади. Також компанії підписали меморандум щодо розвитку урановидобувної галузі в Україні за допомогою канадських партнерів.

Крім того, Cameco надає гуманітарну допомагу українським атомникам. Зокрема, для їхнього захисту канадці передали партію теплого одягу, а також потужні акумуляторні ліхтарі.

ℹ️ Для довідки: Cameco є одним із найбільших у світі виробників природного урану та надавачем послуг з його конверсії.

#новини_компанії

THEA

🤝🇨🇦 Міжнародне співробітництво: ДП «НАЕК «Енергоатом» та Cameco
 
Енергоатом ще до початку повномасштабного...

Джерело