🇨🇦🤝 Президент Енергоатома зустрівся з очільницею Канадської комісії з ядерної безпеки

🇨🇦🤝 Президент Енергоатома зустрівся з очільницею Канадської комісії з ядерної безпеки

16 серпня 2023 року відбулася зустріч президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна з президенткою та виконавчою директоркою Канадської комісії з ядерної безпеки (CNSC) Руміною Велші.

Під час зустрічі сторони обговорили українсько-канадську співпрацю у сфері атомної енергетики та ситуацію на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС. Зокрема, Петро Котін розповів пані Велші, що наразі найголовнішим викликом для вітчизняної ядерної генерації є російська окупація Запорозької АЕС.

За його словами, допоки на станції перебувають загарбники, там не здійснюється відповідний технічний нагляд та відбувається деградація усього обладнання.

Також Петро Котін зазначив, що одним із десяти пунктів Формули миру Президента України Володимира Зеленського є радіаційна та ядерна безпека.

Відповідно до цього пункту, українські атомні електростанції та установки повинні безпечно працювати під повним суверенним контролем України; російські війська мають вийти із Запорізької АЕС, її територія має бути демілітаризована; росія має утримуватися від усіх форм ядерних погроз, зобов'язатись не застосовувати ядерну зброю та не ставити під загрозу безпеку ядерних об'єктів.

💬 «Ми сподіваємось, що після деокупації ЗАЕС український персонал зможе відновити роботу станції. Водночас ми розуміємо яких зусиль необхідно буде докласти для цього», – сказав він.

Своєю чергою Руміна Велші зазначила, що Канада готова долучитися до забезпечення безпеки на Запорізькій АЕС.

Насамкінець президент Енергоатома наголосив на тому, що Україна продовжує посилювати співпрацю із Канадою у галузі ядерної енергетики. Зокрема, з компанією СAMECO щодо поставок урану для безпечної експлуатації українських АЕС та розвитку вітчизняної урановидобувної галузі.

#новини_компанії

THEA

🇨🇦🤝 Президент Енергоатома зустрівся з очільницею Канадської комісії з ядерної безпеки
Енергоатом 🇺🇦 – Telegram
🇨🇦🤝🇺🇦 Президент Енергоатома зустрівся з очільницею Канадської комісії з ядерної безпеки Деталі – далі 👉: #новини_компанії Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW | IN | TH | EA

Джерело