Діаспора Чикаго відзначила 32-ї роковини Незалежності України

Відновлення Незалежності України. У цьому святі поєднались як найсумніші сторінки історії України – Голодомор, переслідування патріотів, катівні НКВД, сталінські табори, розстріли інтелігенції та греко-католицьких священників, полювання за бандерівцями, повоєнна еміграція – так і найсвітліша радість після здобуття нашою Вітчизною Свободи. Незалежності.

У четвер 24 серпня 2023 року Україна відзначила свій 32-й День Відновлення Незалежності. Українці з усього світу завжди відзначають цю дату разом із батьківщиною. Сьогодні до діаспорян приєдналися новоприбулі, які змушені були покинути рідні домівки після повномасштабного вторгнення росії.

День Незалежності – це ще одна нагода нагадати про нашу боротьбу і закликати до підтримки. Майже усі заходи діаспорян у США були присвячені стійкості, витривалості та незламності української нації, а також збіркам коштів на ЗСУ та реабілітацію поранених воїнів.

“Taste of Ukraine” 

У суботу та неділю, 29 і 30 липня, українську громаду Чикаго й околиць запросили на храмове свято та фестиваль “Taste of Ukraine” Українського Православного Кафедрального Собору святого князя Володимира (парох Іван Лимар). Торжества розпочалися зі Святкової Божественної Літургії та продовжилось пречудовим концертом, найяскравішими згадками про який стали виступи Ольги Цвинтарної, Юрія Яремчука, Володимира Окілка, Івана Пилипця, Любомира Николина, студії “Елегія” (керівник Світлана Поляк), Олександра й Олени Балбусів та багато інших. Щиро дякуємо парафії за смачні українські страви, конкурси, лотереї, сувеніри та вишиванки, частину коштів від яких було спрямовано на допомогу Україні та ЗСУ.

Uketoberfest-2023

12 і 13 серпня в Чикаго відбувся улюблений фестиваль діаспори Міста Вітрів – Uketoberfest-2022, організований парафією української греко-католицької церкви святого Йосифа Обручника (парох Микола Бурядник). “Зірковими” гостями фестин стали Альоша, група “Скрябін”, вокальний колектив з Тернополя “Тріода”, “Пацики з Франека”, Іван Пилипець, знаменитий танцювальний ансамбль “Вишиванка” та багато інших. На площі поблизу церкви розкинули наметове містечко з величезною сценою для виступів танцювальних та музичних колективів, прикрашеною унікальними банерами з картин івано-франківської художниці Марти Пітчук. Як на Сорочинському ярмарку тут можна було знайти все – від пречудових вишиванок, коралів й сувенірів з українською символікою до смачних вареників, голубців, дерунів, налисників й борщу. Фан-зону прикрасили декоративною українською хатою, криницею та возом біля неї, а для діток створили розважальні майданчики. Два дні нескінченними потоками прогулювались по цьому святковому містечку наші земляки, зустрічаючись зі знайомими, родичами й сусідами, насолоджуючись виступами танцювального ансамблю “Вишиванка” (керівники Павло і Оксана Федьків), вокальної студії “Оберіг” (керівник Ольга Допілко) та іншими, не забуваючи жертвувати на ЗСУ.

Важливий у час війни культурний захід згуртував разом тисячі українських сімей, а усі зібрані кошти було передано на військових та родини, що постраждали від війни.

Фестиваль Українського села / Ukrainian Village Fest

19-20 серпня, в самому центрі Українського Чикаго – в Українській околиці – відбувся Ukrainian Village Fest (Парафіальні Фестини). Зорганізувала дійство парафія української греко-католицької церкви святих Володимира і Ольги (парох Олег Кривокульський). Організатори запропонували цікаву програму із музикою, танцями і смачною їжею.

Ukrainian Village Festival – це улюблене свято української діаспори Чикаго

Далеко за океаном наша Батьківщина. У снах ми все ще бігаємо босоніж по траві, збираємо білі гриби та малини, купаємося в прозорих гірських річках. А наяву, серце огортає туга за нашим пречудовим краєм. Мабуть тому, так людно на наших українських фестивалях, на які ми одягаємо дорогі серцю вишиванки; тому тут такі смачні вареники й деруни; тому так до болю приємно спостерігати, як танцюють наші діти, слухати рідні українські пісні, зустрічатися з друзями.

Ukrainian Village Fest-2023 порадував нас виступами Народного артиста України Степана Гіги, Народного артиста України Гриця Драпака, Квітослави та Степана Гіги-молодшого, Міська Батяра, гурту “Тріода”, танцювального гурту “Іскра” з Палатайну, вокальної студії “Елегія”, хору СУМу, ансамблю бандуристок, талановитої скрипальки Юлії Перехожук та багатьох інших. Родзинкою Фестин стали виступи Українського танцювального ансамблю “Громовиця” (художній керівник Роксана Дика-Пилипчак).

Українські страви, демонстрація кращих зразків українського мистецтва, розпродаж сувенірів, подарунків, вишиванок, книжок приваблюють на Фестини тисячі українців Іллінойсу та гостей з навколишніх штатів. Люди масово жертвували на допомогу армії, реабілітацію та на сиріт.

Ukrainian Village Festival-2023 вдався на славу!  Над Українською Околицею Чикаго витав дух славних козаків, пахло варениками й борщем, й лунала українська пісня.

На День Незалежності України над Чикаго замайорів синьо-жовтий прапор

Як і щороку, 24 серпня, в центрі міста Чикаго на Daley Plaza наша діаспора велично відзначила День Незалежності України та День Прапора. Захід, зорганізований Українським Конгресовим Комітетом Америки (УККА), відділ Іллінойсу, традиційно розпочали українсько-американські ветерани, які урочисто підняли державний прапор біля мерії міста. Учасників свята і гостей привітали Генеральний консул України у Чикаго Сергій Коледов та голова УККА (відділ Іллінойс) Ігор Дячун.

 

Концерт Оксани Мухи в Чикаго

У п’ятницю, 25 серпня, в УГКЦ святого Йосифа Обручника в Чикаго зібралися сотні діаспорян, щоб послухати неповторний спів знаменитої української співачки і скрипальки Оксани Мухи. Бурхливі оплески супроводжували кожну пісню, ми підспівували і просто раділи, що вона тут, з нами, в Чикаго розповідає про Україну і викликає теплі спогади.

Оксана Муха приїхала до США з важливою місією – допомогти зібрати Фонду Revived Soldiers Ukraine кошти на реабілітацію поранених вояків. Ніхто з нас не міг стримати сліз, коли до сцени вийшли українські воїни, що проходять реабілітацію в Америці. Нашими Героями цього вечора були: Олександр Чумак 128-ма Бригада (Київ), Андрій Насада 80-та Бригада, (Калуський район, Івано-Франківська обл.,) та Дмитро Терещенко 119-та Бригада (місто Чернігів).

Фонд Revived Soldiers Ukraine заснувала українка Ірина Ващук (Irina Vashchuk Discipio), яка спочатку просто привозила поранених бійців на реабілітацію і протезування до США. А потім вирішила такий же ж реабілітаційний центр організувати в Україні. Фонд бере повністю під опіку військових, яким ніхто вже не може допомогти в Україні. Це нейротравми, відновлення кінцівок, протезування, відновлення зору.

За вечір було зібрано 51 тисячу доларів! Щира подяка парафії святого Йосифа Обручника (парох Микола Бурядник) за надане приміщення і 10 тисяч доларів для Фонду!

Мегамарш “Україна-Незламна Нація”, присвячений 32-й річниці Незалежності України

Ситий і неспішний туристичний центр Чикаго давно не бачив такої кількості людей у вишиванках, з синьо-жовтими прапорами і плакатами, написи на яких змушували перехожих зупинятись. Автівки стомилися чекати, швидка була змушена скрутити вбік, а люди йшли і йшли і не було видно ні кінця, ні краю цій строкатій ході.

У суботу, 26 серпня, мегамарш “Ukraine-Unbreakable Nation”, організований Українським Конгресовим Комітетом Америки, відділ Іллінойсу, стартував від Congress Plaza Garden. І поплила барвиста ріка через усю Чудову милю до історичного мосту DuSable. Розкішні вікна фешенебельних бутіків здивовано глипали на безкінечний синьо-жовтий потік, з туристичних автобусів і катерів нам махали руками, з машин сигналили нам у знак підтримки, а ошелешені туристи знічев’я виймали свої смартфони і починали накручувати відео, носом відчуваючи важливість історичного моменту.

Виявилось, що посеред цього розміреного і часом байдужого до інших континентів та народів американського життя (“невже війна у вас продовжується?” днями запитала мене поштарка), військово-морських шоу, реактивних літаків, що з важким гудінням, як джмелі, пролітають над головою, пляжних розваг і прем’єр театральних вистав, ми можемо швидко організуватись у багатотисячний мітинг чи мегамарш й голосно (направду голосно) вимагати закрити небо над Україною, повернути українських дітей чи просити більше зброї.

Ми можемо й американців навчити не бути байдужими, бо в нашій колоні їде на візку військовий без ніг, і він може розповісти, як це виглядає боротися з “другою найсильнішою армією світу”, не маючи достатньо зброї, медикаментів, турнікетів, дронів чи ракетних установок.

Йшли цілими родинами, з маленькими дітками у візочках, молоді і старші, давнішні жителі США і новоприбулі утікачі від війни, учителі, будівельники, адвокати й страхові агенти – сьогодні це була наша місія: показати Місту Вітрів, як виглядає українська діаспора в дії й змусити нас почути.

Під час мегамаршу ми співали українські пісні, Гімн України та дружно вигукували: “Слава Україні!”, “Героям слава!”, “Смерть ворогам”, “росія – країна терорист!” чи “Дякуємо, США, за допомогу!”. Допоки я бігала то вперед, то назад колони, намагаючись вловити “дух мегамаршу”, мої очі не раз зволожувались. Я направду пишалась, що належу до цієї кагорти, до нації українців.

Діти потомились, яскраве сонце і сильний вітер випробовували наше терпіння, однак колона вперто йшла до місця мітингу і святкування (Riverwalk (upper Wacker & Orleans/Franklin), не звертаючи убік на тихі вулички і не розпорошуючись. Біля арки, що веде на нижні тераси, ми трохи перевели дух перед урочистою частиною і виступами наших діаспорівських талантів.

На мегамарші виходять сьогодні не тільки на вулиці України, а й у різних куточках світу. Діаспоряни об’єднуються. Щоб нас побачили і почули. Думаю, що це хороший посил до керівників цих країн – підтримайте, будь-ласка молоду українську демократію. Ми обов’язково переможемо – дайте нам зброю.


Війни за свободу народжують Героїв. Відходять у вічність патріоти-українці, наш золотий фонд. Нам варто пам’ятати їхні подвиги і їхні імена – льотчика-привида Степана Тарабалку, командира батальйону Да Вінчі (Дмитра Коцюбайла), старшого лейтенанта В`ячеслава Радіонова, який врятував весь склад літаків у Василькові, комбата Миколу Головатюка, Героя України Олександра Мацієвського, якого росіяни розстріляли за слова “Слава Україні” та багатьох інших – і не втомлюватись розповідати про них дітям. Аби довіку пишалися тим, що є українцями.

Свято Незалежності України нагадує нам про це.

Низький уклін воїнам ЗСУ і усім українцям, які наближають нашу перемогу!

Слава Україні!

Слава Нації!

 

  

Джерело