Побороти стрес допоможе SMS

Як фізична активність допомагає долати стрес

Побороти стрес допоможе SMS

Побороти стрес допоможе SMSАле йдеться не про текстові повідомлення, що ми пишемо одне одному за допомогою смартфона.

Побороти стрес допоможе SMSЦе щось значно цікавіше та дієвіше!

Побороти стрес допоможе SMS Що саме – розповіли експерти під час дискусії про ментальну безбар'єрність, що відбулась у межах лекторію Кураж, який підтримав комунікаційну кампанію Ти як? Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою Олена Зеленська.

#тияк

Золотий стандарт підтримки ментального здоров’я має 5 складових: збалансоване харчування, гарний сон, фізична активність, улюблена справа та соціалізація. І якщо час потеревенити з друзями, смачно поїсти, іноді виспатися ще сяк-так знаходиться, то як тільки справа доходить до спорту – безліч відмовок. І день був важкий, і ноги не носять, і потім якось побігаю (чомусь фізичне навантаження у багатьох одразу асоціюється саме з бігом).

Побороти стрес допоможе SMS

Ні! Давайте одразу!

Бо так можна подолати гострий чи хронічний стрес та обернути його на користь організму. Щойно опинилися у стресовій ситуації, щойно серце закалатало, настрій став поганим, почуття бентежними… Це організм кричить: давай, негайно щось роби! Присідай, віджимайся та хоч боксерську грушу бий – теж непоганий варіант. Бо стрес, на який ми правильно відреагували, не тільки не завдасть шкоди, але і принесе радість та задоволення. І цьому є логічне еволюційне пояснення.

Побороти стрес допоможе SMS «Що робить маленька пташечка у лісі, коли на неї починає хтось полювати? Вона дуже швидко тікає. І летить такими піруетами, щоб її хижак не схопив. Що робить зайчик, коли на нього полює вовчик? Він бере свої лапки в інші лапки та б’є вовка з неймовірною силою, бо це його останній шанс у цьому житті. А якщо ти сам вовчик і на тебе нападає інший вовчик? То треба відкрити хижу пащу, напружити всі м’язи та спробувати вчепитися в горлянку швидше та міцніше, ніж це зробить суперник. Це дві універсальні, надані природою, відповіді на стрес: бий або тікай. І одне, і друге – це інтенсивне скорочення м’язів. Усі гормони, глюкоза, розпад глікогену спрямовані лише на те, щоб у вас билося серце, кров поступала до легень, які дають кисень, щоб працював мозок, який цим всім керує, і щоб доставити якомога більше поживних речовин до м’язів, які працюють через «не можу» і дають максимальну фізичну роботу», – пояснює Віктор Досенко, український патофізіолог, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАН України.

Що ж буде, якщо не відповідати стресу активним фізичним навантаженням? Це порушення законів природи та прямий шлях до захворювання, пояснює Віктор Досенко. Бо стрес спрацює «вхолосту» і людина не отримає відповіді у вигляді … ендорфінів, тобто гормонів задоволення!

Побороти стрес допоможе SMS «Ви мали зробити щось неможливе, а не зробили нічого. Тому ваш мозок отримав тільки травму замість заспокоєння. Насправді ж усвідомлення «Ти вижив!», «Ти класний, ти молодець!» дозволяють стати сильніше і наступного разу знову відповісти та дати відсіч будь-якому агресору», – додає Віктор Досенко.

Для тих, кому активний спорт – це занадто ліньки, існує компромісний варіант.

Побороти стрес допоможе SMS «Це йога. Надзвичайно класний ресурс подвійної дії: він і для фізичної форми, і для збереження ментального здоров'я, стану душі та керування своїми емоціями. Це дійсно ідеальна комбінація фізичного навантаження. Дуже спокійного, але достатнього у поєднанні з певною ментальною концентрацією. Коли ми рік тому вводили спеціалізовану йогу для ветеранів у нашому закладі, всі казали: та хто з наших військових будуть на ту йогу ходити? І я тепер просто тішусь, коли під час сеансів наші прекрасні захисники стоять в асанах під релаксуючу музику. І це теж змінює парадигму свого здоров’я, це навчає людей новому, правильному і не завжди це про пігулки чи про крапельниці», – ділиться Ксенія Возніцина, неврологиня, директорка Центр психічного здоров'я та реабілітації "Лісова поляна" МОЗ України.

Саме від йоги, від індійських традицій в психотерапію прийшла ще одна методика – сучасну доказову форму вона має під назвою «MindFulness», а більше відома як медитація. Здатність ловити змінений стан свідомості дуже допомагає ветеранам у реабілітації після стресових подій.

Отже, побороти стрес допоможе SMS: Sпорт, Mедитація і … Sекс – теж чудова форма фізичної активності, яку фахівці одностайно схвалюють Побороти стрес допоможе SMS

Побороти стрес допоможе SMS Дискусія про ментальну безбар'єрність (bit.ly/44LHeAS) пройшла у межах лекторію Кураж, який підтримав комунікаційну кампанію Ти як? Всеукраїнської програми ментального здоров’я, що впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

Разом з ГО Безбар'єрність «Кураж» залучив профільних спікерів до обговорення теми ментального здоров'я, безбар'єрності та створення рівних можливостей.

Джерело