‼️ Енергоатом повністю забезпечений урановим продуктом до 2030 року Про це повідомив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін

‼️ Енергоатом повністю забезпечений урановим продуктом до 2030 року

Про це повідомив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, відповідаючи на питання президента Національної академії наук України, академіка Анатолія Загороднього під час підписання оновленої Генеральної угоди про науково-технічне співробітництво між НАНУ та НАЕК.

«Ми підписали дуже важливу для нас угоду з нашим стратегічним партнером – компанією САМЕСО (Канада) – на постачання нам всього необхідного обсягу урану. Зокрема, передбачено, що CAMECO впродовж 2024–2035 років на 100% задовольнятиме потреби Енергоатома в гексафториді природного урану (UF6), постачаючи його та послуги з конверсії урану для реакторів Рівненської, Хмельницької й Південноукраїнської АЕС. Відповідну можливість передбачено і для Запорізької атомної електростанції після її повної деокупації. Іншою угодою передбачається постачання всього обсягу урану, що видобувається вітчизняним підприємством СхідГЗК, компанії Cameco», – сказав Петро Котін.

Він додав, що щорічна потреба Компанії в гексафториді урану становить до 2,4 тис. тонн продукту. СхідГЗК в умовах російської військової агресії вдалося видобути на сьогодні близько 500 тонн, решта – 1,9 тис. тонн – буде поставлена з Канади.

Перша партія українського урану, видобутого на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті, була завантажена та відправлена Енергоатомом до Канади у вересні поточного року.

Також у межах укладених з канадськими й американськими партнерами угод передбачається підтримка Енергоатома в збільшенні видобувних потужностей СхідГЗК та будівництво українського підприємства з конверсії урану, що видобувається на СхідГЗК, у гексафторид урану. Це буде значним кроком на шляху до створення в Україні повного замкнутого ядерного циклу.

#новини_компанії

THEA

‼️ Енергоатом повністю забезпечений урановим продуктом до 2030 року  
 
Про це повідомив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін
Енергоатом 🇺🇦 – Telegram
‼️ Енергоатом повністю забезпечений урановим продуктом до 2030 року Про це повідомив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, відповідаючи на питання президента Національної академії наук України, академіка Анатолія Загороднього під час підписання…

Джерело