🇨🇦🤝 Канада допоможе Україні в перезапуску ЗАЕС після деокупації

🇨🇦🤝 Канада допоможе Україні в перезапуску ЗАЕС після деокупації

Українська делегація на чолі з міністром енергетики Германом Галущенком провела в межах 67-ої сесії Генеральної конференції МАГАТЕ зустріч із представниками Канади – Послом в Австрії та Постійним представником при міжнародних організаціях у Відні Троєм Лулашником та президенткою Канадської комісії з ядерної безпеки пані Руміною Велші.

Президентка Канадської комісії з ядерної безпеки пані Руміна Велші запевнила, що Канада допомагатиме Україні перезапустити Запорізьку АЕС після її деокупації.

Вона також повідомила, що Канада й надалі підтримуватиме Україну та продовжить надавати обладнання на заміну пошкодженому устаткуванню в разі, якщо росія знову обстрілюватиме енергетичну інфраструктуру України.

Герман Галущенко поінформував учасників зустрічі про поточну ситуацію на ЗАЕС та акцентував на загрозах, які можуть створити росіяни під час деокупації станції. Він зазначив, що досвід весни 2022 року, коли військові рф перебували на Чорнобильській АЕС, а потім були змушені її залишити, свідчить про повне нівелювання загарбниками основ ядерної та радіаційної безпеки.

💬 «Усе, що росіяни не можуть забрати із собою, вони просто руйнують і виводять з ладу. Тому важливо створити міжнародну групу експертів, яка спільно з МАГАТЕ оцінить ситуацію на ЗАЕС після її деокупації: у якому стані обладнання, чи дотримуються правила ядерної безпеки і які перспективи подальшої експлуатації станції. Це питання не війни росії проти України, це питання глобальної ядерної безпеки», — повідомив Герман Галущенко.

Президент Енергоатома Петро Котін зазначив, що українські АЕС завершують ремонтні роботи, аби в осінньо-зимовий період працювати всіма блоками, які розташовані на підконтрольній Україні території.

💬 «Українські атомники з випередженням термінів повертають блоки в енергосистему, аби підтримати баланс та забезпечити українців стабільною та чистою електроенергією», — повідомив Петро Котін.

Під час зустрічі також наголошувалося на важливості імплементації Формули миру, запропонованої Президентом України Володимиром Зеленським у співпраці з МАГАТЕ.

#новини_компанії #ЗАЕС

THEA

🇨🇦🤝 Канада допоможе Україні в перезапуску ЗАЕС після деокупації

Джерело