⚡️⚡️⚡️ Потужності Енергоатома допомогли збалансувати енергосистему влітку й уникнути відключення світла

⚡️⚡️⚡️ Потужності Енергоатома допомогли збалансувати енергосистему влітку й уникнути відключення світла

Цьогоріч Енергоатом перевиконав план виробітку електроенергії в літній період на понад 1,5 млрд кВт⋅год, що дозволило не допустити можливого дефіциту через невиконання прогнозного вироблення електроенергії теплоелектростанціями (на майже 940 млн кВт⋅год) у літній період.

Так, атомні електростанції за три місяці 2023 року (червень, липень, серпень) виробили на 19% електроенергії більше від прогнозних показників.

Ані проведення ремонтної кампанії на атомних енергоблоках для підготовки до опалювального сезону, ані спекотне літо не спричинили зменшення виробництва електроенергії та її дефіциту. Населення та підприємства були забезпечені сталим живленням.

Окремі ЗМІ поширили недостовірну інформацію, що влітку було зменшення запасів вугілля, яке знадобилося для додаткового залучення теплової генерації для покриття потреб балансу. Однак у літній період фактичного небалансу не виникало саме завдяки атомній генерації.

Це підтверджується і результатом аналізу роботи генеруючих джерел, яке опубліковане на сайті НКРЕКП. Зокрема, регулятор зазначає, що НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго» перевиконали план з виробітку електроенергії, натомість підприємства теплової генерації – недовиконали. Завдяки цьому перевиконанню плану вдалось збалансувати енергосистему.

НАЕК не шукає причин щодо можливої зупинки енергоблоків, як це роблять деякі учасники енергетичного ринку, а повністю виконує взяті на себе зобовʼязання.

Нині Енергоатом вивів на максимальну потужність 7 працюючих на даний час атомних енергоблоків. Сумарна потужність атомної генерації становить 6400 МВт. Найближчим часом ще 2 енергоблоки вийдуть з ремонтів. До кінця опалювального сезону всі 9 підконтрольних Україні енергоблоків АЕС будуть працювати, забезпечуючи електроенергією всіх споживачів.

#новини_компанії

THEA

⚡️⚡️⚡️ Потужності Енергоатома допомогли збалансувати енергосистему влітку й уникнути відключення світла

Джерело