У Дофіні відбувся 58-й Національний український фестиваль Канади Canada’s National Ukrainian Festival 2023

“Без традиції немає культури, без культури немає нації”               

                                                                                                                        (В’ячеслав Липинський).

 

                                                                                                   

Українці Канади… Вони завжди пам’ятають своє коріння. Рубаючи прадавній ліс, розчищаючи землю під поле, купуючи першу корову, витримуючи літню спеку й несамовиті канадські морози, будуючи церкви і перші школи, організовуючи перші допомогові товариства. Вони називали свої поселення Україна, Січ, Галич, Хмельницький, Сірко, Воля і Правда, міцно тримаючись за усе, що зв’язувало їх з рідною землею – віру, звичаї й традиції.

Ще й дітям заповідали.

Тому я не дивуюсь, що до цього часу слава про найбільші фестивалі діаспори гримить на увесь світ, приваблюючи не тільки не тільки старожилів і їхніх нащадків, але й тисячі місцевих жителів. А у цей, важкий для України час, ще й тисячі новоприбулих.

За традицією, в самому розпалі літа, в місті Дофін (Dauphin) канадської провінції Манітоба, з грандіозним розмахом проходить Канадсько-Український Національний Фестиваль (Canada’s National Ukrainian Festival). Саме сюди щороку прибувають десятки тисяч канадців українського походження, щоб з головою зануритися в рідну мову, згадати віковічні традиції. Фестиваль так само, як і Український Столітній Меморіальний Парк, став символом української культури і української історичної спадщини.

У цьому році, 58-й Національний Український Фестиваль в Дофін прогримів Канадою з 4 по 6 серпня 2023 року. Гості вітали відому фолк-рок групу з України “ТІК” (фронтмен Віктор Бронюк), канадсько-українські  колективи Sloohai, Lira (Вінніпег), Trembita, Mashyna та Steppe (Едмонтон), Zayshley Band, Zirka, Rushnychok (Саскатун), Sisters Sawchuk (Брендон), Chaban (Тандер Бей) та багато інших, які долучилися до фестивального колажу. З величезним захопленням присутні спостерігали за іскрометними танцювальними колективами української Канади. На 4-х просторих сценах фестивалю проводилися веселі забави, конкурси, вистави, лунала музика і співи.

Гостей та учасників щедро пригощали смачними стравами української автентичної кухні. Однією з візитівок фестивалю є козацький табір, де три дні палало велике вогнище, смажилося порося, готувався козацький куліш, а гостей пригощали неймовірно смачними стравами.

Козацькому роду – нема переводу!

***

Національний Український Фестиваль Канади у Дофіні бере початок із одного незвичайного засідання Торгової палати Дофіна (Dauphin Chamber of Commerce), а в 1965 році його затвердила група засновників. Ними було записано правила фестивалю та викладені загальні напрямки. Одним з важливих положень було те, що фестиваль повинен відображати українську культуру такою, як вона представлена в Канаді. Таким чином, фестиваль мав стати національною українсько-канадською подією. У назву фестивалю потрібно було включити слова “Канада” та “Національний”, логотип у вигляді тризубу зі словом “Вітаємо” (Bitaemo). Фестиваль став щорічною триденною подією з планами про заснування Ukrainian Village.

Управління туризму уряду Манітоби підтримало цей проект. Час проведення заходу також містив ідеї для святкування. Жнива або “обжинки”, що відбуваються в кінці серпня, народили ідею про необхідність присутності офіційних господаря та господині фестивалю. Для зацікавлення молоді було організовано аматорські танці та інші змагання.

Таке свято, як український фестиваль у Дофіні, є дуже доречним через історичні обставини в цьому районі. По-перше, населення тут в основному українського походження. По-друге, Хрест Свободи (Cross of Freedom) та Свято-Михайлівська Церква (St. Michael’s Church) є основою для недільних урочистостей. Також, святкування 100-ліття Канади (Canada’s 1967 Centennial) та 100-літній ювілей Манітоби (1970 Manitoba Centennial) мали такий успіх, що стали стимулом для грандіозних культурних проектів по всій країні.

У 1984 році на мальовничих схилах Riding Mountain National Park було засновано Село Україна (Selo Ukraina), всього в 12 кілометрах на південь від міста Дофін. Історична подія відбулася в ознаменування офіційного відкриття Села Україна її Королівською Величністю Єлизаветою ІІ 5 жовтня 1984 року у Дофіні (Манітоба, Канада).

2015 року Національний Український Фестиваль Канади відзначав своє 50-річчя. На церемонії відкриття прем’єр-міністр Манітоби Грег Селінджер від імені уряду Манітоби представив Президенту CNUF Девіду Катчмі нагороду “Celebrate Manitoba Award”, відзначаючи особливі події, які вшановують наше минуле, відображають різноманітність нашої спадщини і творчості.

Об’єднані зусилля усіх учасників перетворили місцеве свято у національну подію – величний фестиваль української культури!

Вже понад століття українські генерації Канади продовжують благородну справу збереження української спадщини. Саме тепер, в цей нелегкий для України час, і саме через такі масові акції, ми продовжуємо дбайливо зберігати і передаємо з покоління в покоління рідну мову, культуру, традиції і віру наших дідів-прадідів.

“Без традиції немає культури, без культури немає нації” (В’ячеслав Липинський).

 

  

Джерело