Святий пророк Йоіл

  • Автор допису:

Св. пророк Йоіл жив вісімсот літ перед Христом. Його устами грозив Бог своєму вибраному народові тяжкими карами за невдячність, а одночасно в своїй невисказаній доброті накликував їх до покаяння: “Оберністья до Мене всім серцем у пості, плачі й жалю. Роздирайте свої серця, а не одежу, і наверніться до Господа, свого Бога, бо Він добрий і милосердний, довготерпеливий і багатий на милосердя та й боліє над нещастям. Хто знає, чи Він не пожалує вас і не дасть своє благословення, жертву й ливні приноси Господеві, вашому Богові. То ж затрубіть трубою на Сіоні, визначіть піст і оповістіть святкові збори. …Між двором і жертівником нехай заплачуть священики, Божі слуги, та й промовлять: Пощади, Господи, пощади свій нарід, не подай своє наслід-дя на поругу, щоб невірні з нього не сміялися… І відповість Господь та й скаже своєму народові: Ось, Я пішлю вам хліб і вино й олію, і будете споживати їх, та й не подам вас уже в наругу невірам. А того, що прийде з півночі, Я відверну від вас і прожену його в безвідну пустиню… Не бійся ж ти, земле; радуйся й веселися, бо Господь великий, Він це виконає” (2:12-21).

Про зіслання Святого Духа Йоіл пророкував: “І станеться після того, що на всякого зіллю свого Духа, і будуть ваші сини й ваші дочки пророкувати; старим людям у вас будуть сни від Мене снитися та й молоді будуть у вас видіння бачити” (2:28).

Св. Йоіл передрік теж страшний суд: “А опісля покажу знаки на небі й на землі: кров і огонь і стовпи диму. Сонце обернеться в темряву, а місяць у кров перед тим, поки настане день Господень, великий і страшний. І буде того часу: Кожний, хто призиватиме Господнє ім’я, спасеться, бо тільки на Сіоні і в Єрусалимі буде спасіння, як сказав Господь, та в останках, що їх Господь покличе. (2:30-32). Ось бо в ті дні, як Я заверну полон Юди й Єрусалиму, позбираю всі народи на Йосафатовій долині, і заведу там над ними суд за мій нарід, за моє насліддя, за Ізраїля, що його вони між невір порозкидали, і мою землю між себе паювали… Рушайте, народи, зійдіть на йосафатову долину, бо там Я засяду судити всі народи з усіх сторін… Загримить Господь від Сіону, і дасть почути свій голос від Єрусалиму; затремтить небо й земля; Та своєму народові буде Господь охороною, обороною дітям Ізраїля.” (гл. 3).

Господній нарід і діти Ізраїля — це ті праведники, що час свого земного життя проводили згідно з Божим законом, в дусі віри й любови. їх жде вічне, щасливе життя. “А Юдея житиме вічно й Єрусалим — від роду в рід.” (3:20).

“ЖИТТЯ СВЯТИХ”, Том ІV-ий, авторства Впр. о. А. Г. Труха, ЧСВВ, позволяється видавати.
Дано в Вінніпегу, Ман., 3-го лютня, 1960.
о. Б. Слобода, ЧСВВ.
Протоігумен
Ч. Орд. 28-60.
Дозволяється друкувати.
Торонто, 26-го лютая, 1960.
ї Ізидор — Єпископ
Друкарня ОО. Василіян — Торонто, Канада.

19 жовтня — день святого пророка Йоіла.

#пророк_Йоіл #Йоіл #святий_пророк_Йоіл #календар #УГКЦ #Церква