Розповідь про кобзаря і лірника Павла Гащенка. Записано у с. Костянтинівка Харківської області

  • Автор допису:

Старожил с. Костянтинівка Харківської області Галина Семенівна Білоус розповідає про те, що Павло Гащенко помер не в Костянтинівці, а в інших краях, під час свого кобзарювання.

Павло Михайлович Гащенко (1868-1933?) — видатний слобідський кобзар і лірник.

Павло Гащенко уславився в світі як талановитий виконавець, знавець народної мудрості, як носій харківської школи гри на традиційній бандурі й вчитель багатьох кобзарів і лірників краю. За свій талант, подвижництво і людяність Павло Гащенко користувався величезною повагою серед жителів Кроснокутчини. Його грою захоплювалися корифеї національної музичної культури Філарет Колесса, Гнат Хоткевич, Дмитро Ревуцький, Володимир Харків та інші, а авторитет серед народних співців був беззаперечним.

Офіційно, за даними Книги Пам’яті часів голодомору, Павло Гащенко помер 20 червня 1933 році, розділивши трагічну долю мільйонів українських селян. За деякими свідченнями, начебто похований на старому Костянтинівському цвинтарі. Проте, за іншими свідченнями Павло Гащенко загинув під час своїх кобзарських мандрів. Коли він загинув, за яких обставин і де похований нині сказати важко. Про це і розповідає старожил Костянтинівки Галина Семенівна Білоус.

Записано у с. Костянтинівка Харківської області 14 вересня 2021 р.Б.

#кобзарство #Гащенко #Костянтинівка #Краснокутчина #Харківщина #голодомор #свідчення #спогади

Джерело