ЧИКАГО ВШАНОВУЄ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ-ГЕНОЦИДУ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ 1932-33 РОКІВ

День пам’яті жертв Голодомору — щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. Традиційно в цей день українці відвідують поминальні богослужіння й ставлять символічні горщики з зерном і свічки до пам’ятників жертвам Голодоморів в Україні. В Україні о 16.00 годині оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого відбувається акція “Запали свічку”. Всі охочі несуть свічки до пам’ятників жертвам або ставлять їх у своєму вікні. У цей день вшановуємо пам’ять про мільйони українців, які загинули від голоду у 1932-1933 роках.

У 1933 році кожного дня від голоду помирало 34560 людей, кожну годину – 1440, щохвилини – 24 людини. Питання кількості людських втрат України від Голодомору досі залишається відкритим. Однак за різними даними, кількість жертв становить понад 10 мільйонів українців.

Пам’ятні заходи відбуваються по всій Україні, в різних країнах світу та діаспорах. В Чикаго щорічно організовуються жалобні заходи, панахиди, мітинги за участі української громади, громадських, патріотичних, молодіжних організацій та духовенства (від редакції).

Руслана Романюк,

газета “Сурма”, Чикаго

Фото: Петро Ковтун

До 90-х роковин українського Голодомору 1932-1933 років в українській діаспорі Чикаго відбулися важливі зустрічі і події. Ініціатором їх проведення стала Фундація Українського Геноциду-США у співпраці з Генеральним Консульством України в Чикаго. Особливої ваги цим подіям надала участь у них високоповажних гостей – третього президента України Віктора Ющенка та першої леді Катерини Ющенко. Рішення запросити їх до вшанування 90-ліття Голодомору не було випадковим, адже саме президент Ющенко вніс свого часу на розгляд Верховної Ради законопроєкт про Голодомор 1932-33 років в Україні, сприяв відродженню пам’яті про жертв Голодомору і будівництву меморіального комплексу у Києві.

Перебуваючи у Чикаго, третій президент України Віктор Ющенко з дружиною Катериною та Народною артисткою України Оксаною Білозір стали почесними гостями меморіального концерту на відзначення 90-ї річниці Голодомору, який відбувся у суботу, 16 серпня, в аудиторії Української Православної Катедри святого Андрія Первозванного у передмісті Чикаго Блумінгдейл. Під час концерту демонстрували відеофільм про Голодомор 1932-1933 років (автор Мотря Мельник), виступив танцювальний колектив “Гайдамаки”, кобзарський хор при капелі бандуристів та ансамбль бандуристок Чикаго.

Під час вшанування Віктор і Катерина Ющенки склали щиру подяку присутнім у залі свідкам голодомору в Україні Тарасові Кохно та Наталії Коновал. Щирими обіймами і словами вдячності вітали на американській землі воїна Андрія Насаду, який на російсько-українській війні втратив обидві ноги і приїхав до Америки на протезування. На завершення вечора президент Фундації Українського Геноциду-США Микола Кочерга вручив медаль Пошани Вікторові Ющенку, який у 2006 році підписав Закон України про визнання Голодомору актом геноциду. Отримали заслужені нагороди Катерина Ющенко – за активну участь у численних благодійних проєктах Міжнародного фонду “Україна 3000”, головним пріоритетом якого є оздоровлення дітей України; Оксана Білозір – за активну участь у благодійних проєктах на підтримку України та збереження історичної пам’яті; Джон А. Фритччі, представник у Палаті представників Іллінойсу, – за просування статуту, згідно з яким розділ “Голодомор” став у 2005 році частиною Шкільного збірника законів і має бути у навчальних програмах початкових і середніх шкіл Іллінойсу.

16 вересня Віктор та Катерина Ющенки зустрілись з юним поколінням українців у Катедрі святого отця Миколая, куди з’їхалися вихованці шкіл українознавства, що працюють при церковних парафіях Чикаго і передмість, й відвідали відділення Пласту.

У неділю, 17 вересня, високоповажні гості зустрілися із членами Об’єднання демократичної української молоді, яке функціонує при парафії святого Андрія Первозванного, взяли участь у Міжконфесійній панахиді за упокій душ понад 10 мільйонів невинних жертв Голодомору, яку провів митрофорний протопресвітер Віктор Полярний перед скорботним монументом. По завершенні панахиди екс-міністр культури України Оксана Білозір передала медалі “За збереження пам’яті про український православний церковно-визвольний рух” та відповідні Грамоти до них добродіям Іванові Яреську і Миколі Кочерзі, а також отцю Вікторові Полярному – для громади Української Православної катедри святого Андрія Первозванного.

***

Перебуваючи у Чикаго, третій президент України Віктор Ющенко з дружиною Катериною взяли участь у симпозіумі “Україна: країна в облозі”, організованому Фундацією Українського Геноциду-США у співпраці з Rotary International (місто Еванстон).

По завершенні візиту Віктор Ющенко написав на своїй сторінці у фейсбуці:

“Шановні Українці,

Нарешті повернувся в Україну після напруженого графіка роботи за кордоном. Мав честь зустрітися з духовенством Української Православної Церкви св. Андрія Первозванного в Блумінгдейлі, штат Іллінойс, і отримати нагороду Святої Софії. Неймовірно прекрасна церква, спадщина невтомного Івана Яреська та його родини.

Сердечно вдячний Rotary Club International та його генеральному директору Джону Гевку за проведення симпозіуму, присвяченого 90-м роковинам Голодомору, а також Фундації Українського Геноциду та її президенту Миколі Кочерзі за організацію важливого форуму. Наступною зупинкою було звернення до учнів українських шкіл Чикаго під час панахиди в українському греко-католицькому соборі Святого Миколая в Чикаго. Надзвичайно було боляче бачити, скільки дітей були примусово вигнані зі своїх домівок і змушені жити в іншій країні через російське вторгнення, турбота з боку США та місцевої української громади є фантастично дивовижною. Також ми поклали квіти до пам’ятника жертвам Голодомору 1932-33 років та пам’ятника “Небесній Сотні” та всім Героям України…”.

Борімося – поборемо!

Нам Бог помагає!

За нас правда, за нас слава

І воля святая!

Як заповідав Великий Кобзар Тарас Шевченко.

  

Джерело