Хори прерій Вінніпегу об’єднались на підтримку Збройних сил України

Концерт “СИЛА В ЄДНОСТІ” зібрав разом діаспору та митців провінції Манітоби

Норберт К. Іван/Norbert K. Iwan

Україна продовжує героїчну боротьбу проти російського агресора. Завдяки Збройним Силам України, активістам, експертам та дипломатам українські осередки за кордоном мають можливість активно працювати на своїх фронтах та залучати широку міжнародну підтримку заради перемоги. Українська діаспора та особи зі статусом тимчасового захисту відстоюють свій фронт у цій боротьбі. Від самого початку вторгнення вони активно здійснюють гуманітарну підтримку, волонтерську діяльність та служать активним голосом в адвокації українських інтересів. З перших днів повномасштабної війни в Україні діаспора Канади організовує мітинги, акції та різноманітні заходи для допомоги ЗСУ та українцям у потребі.

 

У суботу, 14 жовтня, о 6 годині вечора, в англіканському соборі святого Іоанна міста Вінніпег відбувся благодійний концерт “Сила в єдності” (“Strength in Unity”). Організатором цього культурного заходу виступив відомий місцевий український камерний хор “Оберіг”, до складу якого входять канадці з українським корінням та музиканти-іммігранти (керівники Олена та Сергій Харченки).

Потужна енергія людської єдності здатна подолати будь-які випробування. Ця ідея об’єднала талановитих манітобських артистів і надихнула організаторів концерту, в якому взяли участь колективи різних національностей, віку та мистецьких уподобань – хор “Глорія” з Реджайни, провінція Саскачеван (Regina, Saskatchewan), жіночий квінтет DALI, український танцювальний ансамбль “Розмай”, дитячий хор початкової школи Ральфа Брауна. Глядачів заворожували жваві українські танці, хоровий спів, відомі українські народні пісні в нових аранжуваннях та сучасні українські пісні. Гості пречудово виконали духовну хорову музику, а манітобський китайський хор (Great Wall Chinese Choir of Manitoba) – пісню “The Same Song” китайського композитора Мен Вейдуна.

Усі кошти, зібрані від продажу квитків на благодійному концерті “Сила в єдності”, будуть спрямовані на підтримку ЗСУ, а саме для 23-го батальйону, який захищає свою землю від російського терору у Донецькій області.

“Це наша країна, і ми хочемо зібрати кошти для нашої армії”, – сказала Олена Харченко, керівник хору “Оберіг” в інтерв’ю CTV Morning Live Winnipeg. – “Ми думаємо про нашу країну. Ми хвилюємось за людей, які там живуть під час війни, і вважаємо, що це дійсно важливо для нас”.

“Кожен цент, кожен долар спрямуємо, щоб врятувати чиєсь життя”, – додала Оксана Горілей, менеджер заходу. Вона підкреслила, що їхній концерт також є вдячністю жителям Манітоби, які підтримали українських утікачів від війни.

Українці діаспори, яких за даними ООН в Європейському Союзі наразі налічується близько 5 мільйонів осіб, мають величезний потенціал для допомоги Україні у її перемозі, відновленні країни та побудови українського майбутнього в ЄС.

Разом – ми сила!

Слава Україні!  Слава ЗСУ!

  

Джерело