Боротьба України за свободу та життєво-важлива гуманітарна й військова допомога Канади

Зустріч у будинку віце-губернатора Манітоби Аніти Р. Невілл (Канада) та доповідь почесного професора Манітобського університету (Канада) й професора Українського вільного університету в Мюнхені (Німеччина) Ореста Капа.

Норберт К. Іван/Norbert K. Iwan

“Ласкаво просимо до Будинку уряду Манітоби, офіційної резиденції лейтенанта-губернатора Манітоби, шановної Аніти Р. Невілл’’, – такими словами гостей вітала від імені губернатора Манітоби виконавчий директор і особистий секретар віце-губернатора Манітоби Кейт Гамейро (Kate Gameiro, Executive Director and private secretary).

У вівторок, 10 жовтня 2023 року, о 7 годині вечора лейтенант-губернатор Аніта Р. Невілл запросила жителів провінції Манітоби відвідати ще одну презентацію з серії безкоштовних публічних заходів. Ці зустрічі організовують, щоб привітати жителів Манітоби в Будинку уряду та познайомити з видатними мешканцями провінції, які постійно працюють заради її розвитку.

Рік минув, як Аніта Р. Невілл замінила Дженіс С. Філмон на посаді 26-го лейтенанта-губернатора провінції та стала третьою жінкою, котра обіймає цю посаду. Її довгорічна самовіддана праця парламентським секретарем міністра канадської спадщини та міністра, відповідального за статус жінок, члена парламенту – зробили її чудовим кандидатом на цю відповідальну посаду. “За словами почесної Мюррей Сінклер (колишній член Сенату Канади та юрист корінних націй Канади, корінна індіанка народу оджибве)…освіта є ключем до примирення. Освіта втягла нас у цю халепу, і освіта витягне нас із неї”, – заявила Аніта Р. Невілл, вступаючи на посаду.

Перед учасниками зустрічі в жовтні виступив доктор Орест Кап, який говорив про боротьбу України за свободу: “…росія як ядерна держава порушила світовий мир і міжнародний порядок, статут Організації Об’єднаних Націй і міжнародні закони, яких не було встановлено з часів Другої світової війни.

Будапештський меморандум 1994 року про гарантії безпеки вимагав від України відмовитися від третього за величиною ядерного арсеналу в світі та передати росії в обмін на гарантії безпеки. Однак територіальну цілісність було порушено росією у 2014 році, коли вона вторглася в Крим. Україна, як бачимо, воює з росією не 19 місяців, а 9 з половиною років.

Внаслідок цього неспровокованого вторгнення (за даними Верховної комісії ООН у справах біженців) на сьогодні з України, рятуючись від війни, виїхали понад 8 мільйонів біженців, понад 17,6 мільйонів в Україні потребують гуманітарної допомоги.”

Далі доповідач підкреслив важливу роль канадського уряду в допомозі і підтримці України:

З моменту вторгнення в Крим у 2014 році Канада надала понад 8 мільярдів доларів економічної та гуманітарної допомоги та на 1,8 мільярда доларів військової допомоги. Допомогу федерального уряду можна розділити на три основні сфери: внески Канади в гуманітарну допомогу та допомогу розвитку України; військова допомога й співпраця з Україною та санкції проти росії.

Щоб допомогти громадянам України та членам їхніх сімей, було активовано спеціальну візову програму “Канадсько-український дозвіл на екстрені поїздки” (CUAET).

У своєму виступі професор Кап згадав свою матір, яка пережила Голодомор, та своїх батьків, що пройшли через нацистські табори в Німеччині: “Моя мати народилася в Бердянську, вона пережила організований сталінським терором 1932-33 років Голодомор, і обидва батьки пережили нацистські трудові табори Другої світової війни. Вони обрали Канаду, прибувши сюди у 1951 році лише з деяким одягом та 20 доларами в кишені. І завжди нагадували нам про це, дякуючи за життя, яке є тут. Зараз Канада є домом для приблизно 1 400 тисяч українців-канадців.”

Свою доповідь професор Кап завершив словами: “Якщо ми хочемо зміцнити майбутню безпеку в ЄС і за його межами, ми повинні допомогти Україні перемогти. Ми повинні допомогти Україні зберегти свій імпульс і дати їй змогу вигнати всіх російських загарбників, створивши реальні умови для сталого миру. Громада українців Канади надзвичайно вдячна народу Канади, федеральному та провінційному урядам за їхню непохитну підтримку України.

Нехай Всевишній дасть нам мудрості, сили і миру перемогти цю імперію зла!

Слава Україні! Героям слава!”

 

Довідково:

Доктор Орест Кап є почесним професором Манітобського університету та професором Українського вільного університету в Мюнхені, (Німеччина). Відомий громадський лідер, правозахисник і педагог, професор Орест Кап протягом багатьох років робить свій внесок у низку некомерційних організацій: Ukrainian Canadian Social Служби (UCSS) – Манітобський відділ (що включає допомогу українцям в Україні, Польщі та Бразилії) та Конґрес Українців Канади (КУК) – Національний та Манітобський відділ.

  

Джерело