В Архікатедральному соборі вшанували пам’ять Митрополита Андрея Шептицького

В Архікатедральному соборі вшанували пам’ять Митрополита Андрея Шептицького

У середу, 1 листопада, минає 79-та річниця з дня переходу до вічності праведного Митрополита Андрея Шептицького, багатолітнього Предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви. З цієї нагоди в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового м. Івано-Франківська відбулися поминальні моління за праведним Митрополитом нашої Церкви.

На богослужіння чисельно зібралися вірні, щоб вшанувати пам’ять Андрея Шептицького.

Спершу відбулася Божественна Літургія, яку очолив священник собору о. Юрій Федорчак. У часі Служби Божої вірні мали нагоду приступити до Таїнства Євхаристії.
Відтак о. Юрій відслужив панахиду за покійним Предстоятелем УГКЦ, а опісля розпочався вечір пам’яті на честь праведного Митрополита.

У своїй промові душпастир роздумував над життєвим шляхом великого українця та духовного лідера нашої держави:
«Сьогодні спогадуємо 79-ту річницю відходу до вічності праведного Митрополита Андрея Шептицького, який приклав дуже багато праці для розбудови нашої Церкви та держави».

За словами душпастиря, часто для нас зразком є певні відомі, успішні, заможні люди, але чи вміємо ми побачити на сторінках історії людей, які прикладом свого життя надихають інших до духовного подвигу та жертовної праці? Бо тільки людина, яка має любов до Бога може зробити стільки добра, скільки вчинив для Церкви та для нашої держави Андрей Шептицький.

«Митрополит Андрей, маючи великі можливості, обрав дорогу священства, яку не одразу схвалили його батьки, бо хотіли, щоб він побудував світську кар’єру. Митрополит закінчив найкращі навчальні заклади Європи, здобув ґрунтовну освіту. Опісля просив благословення у батьків, щоб вступити до монастиря. Згодом став священником, а незадовго — Єпископом».

Священнослужитель пригадав, що у 1899 році Владика Андрей Шептицький став правлячим Архієреєм Станіславівської Єпархії, доклавши значних зусиль задля розвитку нашої Єпархії.

Митрополит був високоінтелектуальною людиною та великим патріотом. Він дбав про український народ та його культурну спадщину. Як Глава Церкви та слуга Божий Андрей перейшов важкі часи Першої та Другої світових воєн. За час свого служіння Митрополит Андрей зробив усе можливе для розбудови та зміцнення УГКЦ, як в Україні, так і за її межами.

На завершення о. Юрій закликав: «Молімося сьогодні щоб Митрополит Андрей Шептицький став святим всієї Католицької Церкви, щоб ми, живучи у своїй вільній, незалежній державі, молилися до Митрополита Андрея, щоб він заступався перед Милосердним Богом за нас і за Україну.

Більше фото ТУТ

Джерело