Святий Йоаннікій Великий

Св. Йоаннікій був спочатку свавільним юнаком. Згодом він покаявся, вступив до манастиря і вів таке святе життя, що став одним з найславніших черців християнського Сходу.

Народився Йоаннікій 754 року в Малій Азії. В хлоп’ячих роках він пас свині. Коли йому було дев’ятнадцять років, він вступив до війська і був дуже відважним вояком. Через свою несвідомість, він у тому часі стояв по стороні єретиків – іконоборців, які не хотіли почитати релігійні образи. Згодом один побожний чернець роз’яснив йому справу почитання св. образів, і він тоді покинув образоборців, а також нечесне життя розпущеного вояка.

По шістьох роках він виступив з війська і прибув до манастиря на горі Олімп у Бітинії. Було йому тоді сорок літ. Після того він проживав у кількох манастирях, де зазнайомився з вправами чернечого життя, навчився читати та завчив напамять цілого псалтиря. Згодом він оселився на самітньому місці, де провів серед молитви й посту дванадцять років. В тому часі він уславився своїми чудами й пророцтвами, а також розумним проводом душ. Аж тоді він був пострижений на дійсного черця.

У справі почитання св. образів Йоаннікій займав уже тепер католицьке становище і разом зі св. Теодором Студитом та св. патріархом Методіем ставав в обороні католицької правди. Св. Методієві дораджував, щоб він ласкаво погодився з тими священиками, що їх висвятили іконоборські єпископи, і, якщо вони щиро каються, приймав їх між своє духовенство. Коли цісар Теофіл, який виступав проти почитання св. образів, казав повимазувати перед іменами святих слово “святий”, Йоаннікій безбоязно звернув цісареві увагу на його несправедливий наказ.

Під кінець свого життя оселився Йоаннікій у пустельні і тут 846 року закінчив своє боговгодне життя. Мав він тоді 92 роки. Заки Бог покликав його по небесну нагороду, він мав ту радість, що за цариці Теодори привернено почитання св. образів. За велику побожність і численні чуда, що ними Бог прославив св. Йоаннікія, Церква назвала його почесним названням — Великий.

“ЖИТТЯ СВЯТИХ”, Том ІV-ий, авторства Впр. о. А. Г. Труха, ЧСВВ, позволяється видавати.
Дано в Вінніпегу, Ман., 3-го лютня, 1960.
о. Б. Слобода, ЧСВВ. Протоігумен
Ч. Орд. 28-60.
Дозволяється друкувати.
Торонто, 26-го лютая, 1960.
+Ізидор — Єпископ
Друкарня ОО. Василіян — Торонто, Канада.

4 листопада — день святого Йоаннікія Великого.

#святий_Йоаннікій_Великий #святий_Йоаннікій #Йоаннікій #каледар #УГКЦ #Церква