Святий Галактіон і свята Епістимія

У Сирії, в місті Емесі, проживали в третьому сторіччі поганські подруги Клітофон і Левкинія. Вони були бездітні. Хоч вони приносили поганським божкам багато жертв, щоб випросити собі в них потомство, однак їх жертви ніщо їм не помагали.

Коли за цісаря Декія настало переслідування християн, священик Онуфрій почав ходити в переодягненні по хатах та розмовляти з людьми, щоб християн закріпити в св. вірі, а поган навернути до Христа. Одного дня зайшов він і до дому Кліфтона й Левкинії. Довідавшись, що вони журяться браком дітей, він почав розказувати їм про Христа Господа, що може потішити всіх засмучених. Незабаром Левкинія ввірувала в Ісуса Христа і прийняла св. Тайну Хрещення. Після того Бог звеселив її й ЇЇ чоловіка народженням сина, що його назвали Галактіон. Тоді й Кліфтон прийняв Христову віру і разом з сином був охрещений.

Коли Галактіон мав 24 роки, то заручився з поганською дівицею Епістимією. Повний любови до Христа, він так сердечно говорив їй про різні правди християнської віри й моралі, що незабаром вона прийняла Христову віру і охрестилася. Тому, що не було священика, то охрестив ЇЇ сам Галактіон. Після того вони не вступали вже в подружній стан, але посвятили своє дівицтво Богові та вступили до манастиря недалеко гори Синай; Галактіон вступив до чоловічого, а Епістимія до жіночого, де служило Богові кілька старих черниць. Незабаром вони обоє вславилися побожним чернечим життям.

Коли розгорілося переслідування християн, то одного дня відділ війська напав на чоловічий манастир коло Синаю і тих черців, що завчасу не втекли, вояки повбивали, а Галактіона чомусь ув’язнили і завели на суд до поганського старости. Коли про це довідалася Епістимія, то сама поспішила за Галактіоном і безбоязно стала разом з ним на суді. Староста казав обох жорстоко мучити, а накінець зарубати мечем. Сталося це 250 року.

“ЖИТТЯ СВЯТИХ”, Том ІV-ий, авторства Впр. о. А. Г. Труха, ЧСВВ, позволяється видавати.
Дано в Вінніпегу, Ман., 3-го лютня, 1960.
о. Б. Слобода, ЧСВВ. Протоігумен
Ч. Орд. 28-60.
Дозволяється друкувати.
Торонто, 26-го лютая, 1960.
+Ізидор — Єпископ
Друкарня ОО. Василіян — Торонто, Канада.

5 листопада — День святого Галактіона і Епістимії.

#святий_Галактіон #Галактіон #свята_Епістимія #Епістимія #календар #УГКЦ