Собор святого архистратига Михаїла й інших безплотних сил

Собор святого архистратига Михаїла й інших безплотних сил

Наша Церква за оновленим Григоріанським календарем 8 листопада відзначає Собор святого архистратига Михаїла та інших сил безтілесних. Його ім’я на івриті «Мі-ка-Ель» означає: «Хто яко Бог?». Як у східній, так і в західній іконографії святий Архангел Михаїл представлений як борець, з мечем або списом у руці, а під ногами — дракон, символ сатани, який є переможений в битві.Дуже популярний і дуже шанований святий не тільки в Україні, але в цілому християнському світі. Про нього йдеться в XII розділі Книги Одкровення, де Архангел представлений як супротивник диявола і переможець останньої битви проти сатани та його прибічників: «І настала війна на небі: Михаїл і ангели його воювали проти дракона, і дракон воював та й ангели його, та не перемогли, ані місця не знайшлося їхнього більше на небі. І повержено дракона великого, змія стародавнього, званого дияволом і сатаною, що зводить вселенну, – повержено на землю, і ангели його з ним повержені» (Одкр. 12: 7-9).

Із сторінок Святого Письма знаємо, що Михаїл, лідер ангелів, який спочатку є поряд з Люцифером (Сатаною), представляючи ангельську пару, потім відділяється від Сатани та ангелів, які спричиняють відкол від Бога, натомість залишаючись вірним Йому, тоді як Сатана та його військо потрапляють у пекло, але ще мають деякий вплив на людство, щоб кожен міг зробити власний вільний вибір на чий бік, добра чи зла, він вирішує стати.

Тому в народній традиції Михаїл вважається захисником народу Божого і переможцем у боротьбі добра зі злом. У Східній церковній традиції його вшановують з титулом «архистратиг», що відповідає латинському титулу princeps militiae caelestis (князь небесного ополчення).

За цю військову та захисну чесноту Папа Пій XII 29 вересня 1949 року проголосив Святого Михаїла покровителем і захисником державної поліції на знак поваги до «боротьби», яку поліцейський веде щодня на службі громадському порядку та безпеці людей. У ці дні повномасштабної війни проти нашої Батьківщини молитовно поручаємо під захист Святого Архистратига Михаїла не лише наших поліцейських, але все українське воїнство.

Книга Одкровення каже, що змія було повалено на землю. І ми насправді відчуваємо, як ця боротьба між злом і добром триває по сьогодні. Ми її відчуваємо в особистій боротьбі з власним «я», яке є постійно спокушуване злим ангелом. На противагу йому Ангел-хоронитель допомагає нам у цій боротьбі зі злом, що точиться в нашому серці, щоб перемагати його вогненним мечем любові, доброти та істини. Михаїл з Ангелами і далі воює разом з українським воїнством з цим драконом, що п’є кров невинних українських людей. На чолі з Архистратигом Михаїлом увесь український народ з вогненним мечем любові, доброти та істини повинен розірвати ланцюг ненависті, корупції і брехні та повалити ідеологію дракона.

На кожній Божественній Літургії священник звертається до Бога з таким проханням: «Ангела миру, вірного наставника, охоронця душ і тіл наших у Господа просім». А вірні відповідають: «Подай, Господи!».Отож, ми покликані разом з Архистратигом Михаїлом і його ангелами боротися проти зла та бути ангелами благовісниками миру і доброчинної любові, утішителями інших у цьому мороці війни.Святий Архангеле Михаїле, в цей святковий день благаємо тебе: борони нас у битві; будь нам поміччю проти злочестивості та пастки диявола як в нашій особистій боротьбі, проти власного «я», так і проти видимих та невидимих ворогів наших, які війною йдуть на нас і зло нам чинять. Будь нам заступником і охоронцем, допомагай нам здобути мир на нашій землі та у всьому світі!

о. Іван Стефурак, Нова Зоря, 2 листопада 2023

Джерело