Святий ГРИГОРІЙ ДЕКАПОЛІТ

  • Автор допису:

Св. Григорій Декаполіт походив з Малої Азії. Коли вже став юнаком, його батьки почали приготовляти його до подружнього стану. Одначе його не манило світове життя, тому він покинув батьківський дім і почав ходити з місця-на-місце та жити тільки для прослави Бога й спасіння душі.

По якомусь часі він прибув з Азії до Царгороду, де кипіла завзята боротьба за почитання св. образів, передусім за цісаря Лева Вірменина, що противився почитанню св. ікон. В Царгороді пристали до нього два побожні учні, а саме Іван і Йосиф Піснеписець. Незабаром він вислав Йосифа до Риму, щоб повідомив Папу про горе, яке терплять католики від іконоборців за почитання св. образів, Йосифові не вдалося доїхати до Риму, бо під час подорожі його ув’язнили іконоборці і задержали в в’язниці на Критськім острові. Коли Йосиф по якомусь часі вийшов на волю і вернувся до Царгороду, то вже не застав Григорія між живими.

Мощі св. Григорія й учня Івана зложив св. Йосиф Піснеписець в новозбудованім манастирі. Св. Григорій Декаполіт жив у дев’ятому сторіччі.

“ЖИТТЯ СВЯТИХ”, Том ІV-ий, авторства Впр. о. А. Г. Труха, ЧСВВ, позволяється видавати.
Дано в Вінніпегу, Ман., 3-го лютня, 1960.
о. Б. Слобода, ЧСВВ. Протоігумен
Дозволяється друкувати.
Торонто, 26-го лютня, 1960.
+ Ізидор — Єпископ
Друкарня ОО. Василіян — Торонто, Канада.

20 листопада — святого Григорія Декаполіта.

#святий_Григорій_Декаполіт #Григорій_Декаполіт #Григорій #Декаполіт #календар #УГКЦ #Церква