Стриян запрошують на благодійну виставу «Я йду, Христе»

1 грудня 2023 року, о 18:00 год. в Міському Будинку Культури (м. Стрий, вул. Соломії Крушельницької, 18), за запрошенням Благодійного фонду «Інтелект нації», на стрийській сцені відбудеться справжня театральна магія. Для стриян презентуватимуть виставу «Я йду, Христе», під час якої двоє акторів розкажуть історію внутрішніх переживань однієї з найвидатніших персон української історії — митрополита Андрея Шептицького.

Ця вистава – є благодійним заходом, призначеним для збору коштів на підтримку військовослужбовців, які отримали інвалідність під час захисту Батьківщини. Розмір благодійного внеску – на розсуд присутніх, враховуючи власні можливості та бажання підтримати захисників.

Ініціатор заходу – Ірина Карпінська, кураторка театрального проєкту – Зоріана Мірус, режисерка – Ірина Волицька. В ролях: Андрей Шептицький – Володимир Губанов, Софія Шептицька – Лідія Данильчук. Тривалість вистави — 1 година 10 хвилин. Проєкт реалізовується за сприяння відділу культури Стрийської міської ради. З вітальним словом до присутніх звернеться Преосвященний владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський.

Текстову основу вистави складають епістолярна повість Григора Лужницького «Дванадцять листів о. Андрея Шептицького до матері» і фрагменти спогадів Софії Шептицької, з роду Фредрів «Молодість і покликання Романа Шептицького». Сюжет зосереджується на переломному моменті, коли молодий Роман Шептицький, у майбутньому митрополит Андрей, приймає рішення йти духовним шляхом. Вистава може бути зрозумілою людині будь-якого віросповідання чи конфесії, адже йдеться в ній про пошук віри, про дорогу до Бога, про усвідомлення своєї місії в житті і не відступництва від неї. А ще – про високу культуру почуттів, як людських, так і релігійних. Виставу благословив Блаженніший Любомир кардинал Гузар.

Вистава, запропонована стрийським глядачам, має актуальне прикладне значення, адже демонструє цивілізовані й високоповажні моральні стосунки між батьками й дітьми. Такі змістовні театральні твори покликані демонструвати, що театр не тільки може розважати, а й нести більш високу місію — просвітницьку – виховувати, заставляти задумуватися й привчати громадськість до інтелектуальних театральних продуктів.

Стриян запрошують на благодійну виставу «Я йду, Христе»

Стриян запрошують на благодійну виставу «Я йду, Христе»

 

Джерело