Святий ПЕТРО ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ

  • Автор допису:

Церковний історик Євсевій називає св. Петра, олександрійського патріярха, славним учителем християнської релігії й великим єпископом, що визначався великою чеснотою й широкою освітою, а передусім знанням св. Письма. Олександрійським патріярхом став трьохсотого року і управляв патріярхатом дванадцять літ, з чого впродовж дев’ятьох років багато натерпівся в часі Діоклетіянового переслідування християн і його наступників. Він раз-у-раз молився, щоб Бог подав йому і його вірним потрібну в тих тяжких часах ласку й відвагу, та сердечно заохочував своїх духовних дітей, щоб щодня відрікалися власної волі і таким чином приготовлялися до смерти за Христа. Тих визнавців, що терпіли за Христову віру, він потішав і підбадьорював словом і прикладом та був духовним батьком багатьох мучеників, які припечатали свою католицьку віру мученицькою кров’ю. Своєю чуйністю й дбайливістю він огортав усі церкви в Єгипті, Тебаїді й Лібії, де було чимало таких християн, що відступили були від Христової віри. Св. патріярх проголосив чотирнадцять приписів, як треба поводитися з тими відступниками, які бажають поєднатися з Богом та повернутися до св. Церкви. Цих канонів придержувалася згодом ціла Східня Церква.

Коли переслідування християн загострилося, патріярх Петро перейшов з Олександрії в безпечніше місце. В тому часі зробив велике замішання і спричинив церковне роз’єднання в митрополії лікопольський єпископ Мелетій, що виступив із закидом проти патріярха, наче б то він занадто ласкаво приймав до Церкви тодішніх відступників від віри. Виступав проти нього також Арій, що його він сам попереду висвятив був на диякона.

У 311 році вояки несподівано ув’язнили його і без ніякого суду замучили. Під час цього самого переслідування згинули теж мученицькою смертю єпископи св. Гесихій, Пахомій і Теодор, священик Фавст, а крім цього Дідій, Амон і 600 інших християн. Св. Петра Олександрійського називали на християнськім Сході “печаттю й закінченням мучеництва’’, бо він був останнім мучеником, який згинув в Олександрії з наказу державної влади.

“ЖИТТЯ СВЯТИХ”, Том ІV-ий, авторства Впр. о. А. Г. Труха, ЧСВВ, позволяється видавати.
Дано в Вінніпегу, Ман., 3-го лютня, 1960.
о. Б. Слобода, ЧСВВ. Протоігумен
Дозволяється друкувати.
Торонто, 26-го лютня, 1960.
+ Ізидор — Єпископ
Друкарня ОО. Василіян — Торонто, Канада.

25 листопада — святого Петра Олександрійського.

#святий_Петро_Олександрійський #Петро_Олександрійський #Петро #календар #УГКЦ #Церква