Святий АЛИПІЙ

  • Автор допису:

Св. Алипій походив з міста Адріянополя в Пафляґонії. Він був ще малим хлопям, як мати передала його в опіку й на виховання місцевому єпископові. Алипій був побожний і охочий до науки, тож, коли підріс, єпископ висвятив його на диякона.

Почувши багато гарних оповідань про життя Богу посвячених пустельників, одного дня покинув Алипій своє місто Адріянопіль і замешкав у недалекій пустині. Знайшовши якусь поганську гробницю, він скинув з неї поганського ідола, а натомість поставив св. хреста. У тій гробниці він замешкав. Згодом поставив на поблизькій горі церкву і навчав у ній захожих людей.

По якомусь часі, за прикладом св. Симеона, він поставив стовпа і на ньому 53 роки стояв, молився й постив серед спеки, дощу й холоду. Коли до нього почали приходити люди, що бажали жити разом з ним у пустині, він казав поставити для них близько стовпа чоловічий і жіночий манастирі. Для тих осіб, що вступали до манастиря, він став духовним провідником, що навчав їх святого життя духовними науками, а передусім прикладом свого життя, яке було посвячене тільки Богові й спасінню душі. В манастирі проживала також його мати з сестрою.
Під кінець життя заслаб був Алипій на ногу і був примушений лежати 13 літ на однім боці. Прожив св. Алипій близько сто літ. Умер 632 року.

“ЖИТТЯ СВЯТИХ”, Том ІV-ий, авторства Впр. о. А. Г. Труха, ЧСВВ, позволяється видавати.
Дано в Вінніпегу, Ман., 3-го лютня, 1960.
о. Б. Слобода, ЧСВВ. Протоігумен
Дозволяється друкувати.
Торонто, 26-го лютня, 1960.
+ Ізидор — Єпископ
Друкарня ОО. Василіян — Торонто, Канада.

26 листопада — святого Алипія.

#святий_Алипій #Алипій #календар #УГКЦ #Церква