Святий НАУМ

  • Автор допису:

Щасливою була Нінива, столиця асирійської держави, в тих днях, коли на голос св. пророка йони асирійський король зі своїми підданими каявся в своїх гріхах. Бог прийняв ласкаво їх покуту і відвернув від Ніниви ту руїну, що їй загрожувала через великі гріхи ніневитян. Коли ж опісля люди, не відчуваючи вже ніякої тривоги, вернулися до давнього грішного життя, Бог навів на Ніниву халдейців, медів, персів і арабів, що, скориставши з виливу річки Тигру, безпощадно знищили ціле місто.

Цю загладу Ніниви передрік наперед Божий пророк Наум, який жив в сьомім сторіччі перед Христом. Пророцтво про руїну Ніниви знаходимо в “Книзі пророка Наума”. Св. Наум так пророкував:

“Хоч і довготерпеливий Господь та великий у могутності, однак не зіставляє й без кари; в хуртовині й бурі прихід Господень, а хмари, це порох з-під Його ніг. Погрозить морю, а воно висохне й усі ріки посякнуть, і Базан і Кармель з Ливаном у цвіті пов’януть. Перед Ним тремтять гори й горби тануть, і земля хитається перед Його лицем, вся земля і все, що живе на ній. Хто встоїть перед невдоволенням Його? Вогнем розливається Його гнів; скелі розпадаються перед Ним. Добрий Господь, захист у смутку, та й знає тих, що надіються на Нього. Але Він потопною водою розіб’є до підвалин Ніниву; і за ворогами його поженеться темрява.

Що ви задумали проти Господа? Він докінчить погибель, і лихо вже не вернеться. Хоч, мов той терен, сплетуться вони між собою та бенкетуватимуть аж до п’яна, будуть вони геть чисто пожерті, як суха солома. В тобі (в місті) родився той, що задумав зло проти Господа, зложивши безбожну раду; але Господь так говорить: Хоч вони безпечні і їх без ліку, проте вони будуть висічені та й зникнуть; а тебе, хоч я тяжко придавив, більше не придавлю. Тепер же я поторощу його ярмо, що лежить на тобі, і розірву твої кайдани.

А про тебе (Асуре) Господь таке постановив: не буде вже насіння потомства з твоїм ім’ям; з храму твого бога викореню ідоли, а тобі приготую в ньому гріб, бо тебе Я відкину…

Ось, на горах бачу стопи посла з доброю вісткою, що сповіщає мир: Святкуй, Юдо, свої свята; виповняй свої обіти, бо вже не буде переходити по тобі безбожник; він вигиб зовсім.”

Пророцтво св. пророка Наума сповнилося сімдесяти літ пізніше, приблизно 625 року перед Христом.

“ЖИТТЯ СВЯТИХ”, Том ІV-ий, авторства Впр. о. А. Г. Труха, ЧСВВ, позволяється видавати.
Дано в Вінніпегу, Ман., 3-го лютня, 1960.
о. Б. Слобода, ЧСВВ. Протоігумен
Дозволяється друкувати.
Торонто, 26-го лютня, 1960.
+ Ізидор — Єпископ
Друкарня ОО. Василіян — Торонто, Канада.

1 грудня — святого пророка Наума.

#святий_Наум #святий_пророк_Наум #пророк_Наум #Наум #календар #УГКЦ #Церква